ЕКОНОМИЈА

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за првото тримесечје од 2019 година е 4.1 %

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за првото тримесечје од 2019 година е 4.1 %. Во првото тримесечје од 2019 година, најголем пораст е забележан во секторите: А – Земјоделство, шумарство и рибарство од 13.6 %; Ѓ – Градежништво од 7.0 …

Повеќе »

Invest North Macedonia по втор пат на AngaCom во Германија

Со директна поддршка на домашните ИКТ компании за нивно претставување и изнаоѓање на потенцијални бизнис партнери од Европа и пошироко Invest North Macedonia учествуваше на најголемиот АngaCom Exhibition and Conference 2019 настан за ИКТ индустрија кој се одржа во Келн, Германија. Саемот за широкопојасен интернет, медиуми и интернет започна на …

Повеќе »

Анѓушев и министерот Бектеши го промовираа јавниот повик за изградба на фотонапонски електрани – Можност за инвеститорите за изградба на фотоволтаици со инсталирана моќност од 35 мегавати

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, министерот за економија, Крешник Бектеши и претставничката на Европската банка за обнова и развој г-ѓа Анка Јоана Јонеску, на прес конференција во Владата извршија промоција на првиот јавен повик за изградба на фотонапонски електро централи на државно земјиште по …

Повеќе »

Вицегувернерката Митреска на тркалезна маса во организација на ЦЕФ

Вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, учествуваше на тркалезната маса на тема „Обезбедување ефективна координација на централните банки и министерствата за финансии”, којашто се одржа во вторникот во Кишињев, Молдавија, во рамки на програмата на годишниот состанок на Управниот одбор на Центарот за извонредност во финансиите (ЦЕФ). Во дискусијата на …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија бележи пораст од 15.9 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – април 2019 година, изнесува 126 932 834 илјади денари и бележи пораст од 15.9 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во …

Повеќе »

Премиерот Заев на форум на Европската банка за обнова и развој во Брисел: Европа е најдобрата мотивација за економски раст, за странски директни инвестиции и за намалување на невработеноста

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, веднаш по форумот „Северна Македонија: Забрзување на реформите, забрзување на европската интеграција“, што во организација на Европската банка за обнова и развој и Центарот за европските политики, се одржа во Брисел, заедно со заменик директорот на ЕБОР за политики и партнерство …

Повеќе »

Успешно заврши 12. конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура

На патот кон ЕУ, Северна Македонија ги отвора вратите за менување на платежниот пејзаж Успешно заврши Дванаесеттата конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура, организирана од Народната банка на Република Северна Македонија во соработка со Банката на Холандија. Изминативе три дена претставници од четиринаесет централни банки, истакнатистрански експерти и претставници од домашниот финансиски сектор, во Охрид дискутираа за најновите светски трендови во областа на плаќањата и предизвиците …

Повеќе »

Објавен јавен повик за проектни идеи за реализација на стратешки проект за прекугранична соработка меѓу Северна Македонија и Албанија

До 1-ви август е отворен јавниот повик за проектни идеи за реализација на стратешки проект во рамките на ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Северна Македонија и Албанија. Средствата ги обезбедува Европската Унија. По двата веќе објавени јавници повици, на располагање има уште 4 милиони и 930 илјади евра. Дали …

Повеќе »

Османи: Успехот на Северна Македонија поттик и за останатите земји да го искористат европскиот моментум

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бујар Османи вчера учествуваше на Меѓународната конференција на високо ниво во Скопје „Проширувањето на ЕУ на крстопат“. „Многупати имам кажано дека ориентираноста на земјите од Западен Балкан кон ЕУ не е поради географски, историски или економски причини, туку целта е да се …

Повеќе »