ЕКОНОМИЈА

Зголемен индикаторот на доверба во преработувачката индустрија

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во ноември 2019 година е зголемен за 0.3 процентни поени во однос на октомври 2019 година и изнесува 22.1, а во однос на ноември 2018 година е зголемен за 1.2 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството …

Повеќе »

Заев во официјална посета на Прага: Пријателството меѓу Северна Македонија и Чешка ќе го зајакнеме во економијата, особено со интензивирање на инвестициската соработка

Од март оваа година, до оваа моја посета денеска, имало дури 5 посети на македонски и на чешки највисоки претставници на двете земји во Северна Македонија и во Република Чешка. Тоа доволно силно зборува за одличните политички односи, пријателски врски меѓу нашите две земји, со овие зборови се обрати Претседателот …

Повеќе »

И ндексот на цените во земјоделството кај инпутот е намален за 1.4 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 1.2 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во ноември 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 1.4 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 1.2 %. Во ноември 2019 година, во споредба со ноември 2018 година, …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Предизборни ветувања –  “надуван балон” или  остварлива агенда !

Неделава според најавите владејачката СДСМ треба да ги започне консултациите за кадровските решенија во новата техничка Влада – која е “предвесник” на априлските предвремени парламентарни избори. Владејачката коалиција на опозицијата ќе и ги отстапи челните позиции во двете стратешки министерства – за внатрешни работи и за труд и социјална политика. …

Повеќе »

Одржан состанок на Министерскиот совет на Енергетската заедница во Молдавија – Директорот на Секретаријатот на ЕЗ, Јанез Копач го истакна напредокот на Северна Македонија во енергетскиот сектор 

Под претседателството на Република Молдавија, во главниот град на оваа земја, Кишињев, се одржа состанок на Министерскиот совет на Енергетската заедница за 2019 година. Главен фокус на овој состанок беше ставен на презентацијата на Годишниот извешај за имплементација за 2019 година, на Секратаријатот на Енергетската заедница, како и  целите на …

Повеќе »

Зголемен индексот на прометот во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, изнесува 100.8. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија …

Повеќе »

На денешен ден починал Џорџ Вашингтон – кај американците познат како првиот „татко на нацијата”

Џорџ Вашингтон бил роден на 22 февруари 1732, а починал на 14 декември 1799. Тој бил првиот американски претседател од 1789 до 1797. Вашингтон бил командант на силите во Северна Америка кои во 1774 година востанале против британската власт. Востаниците протестирале против обврската да плаќаат големи даноци на лондонската влада, …

Повеќе »

Домашните компании и домашните инвестиции треба да се главен приоритет во развивање на бизнис климата во СР Македонија

Во организација на Здружението на индустриска зона Визбегово, а со цел континуирано подобрување на бизнис климата и проширување на инвестициските капацитетети, денес беше организирана работна средба на која присуствуваа над 50 компании од Зоната. Согласно потребата заради проширување на произведствениот и инвестицискиот капацитет, како дел од настанот присуствуваа и Министерот …

Повеќе »

Вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев на средба со министерот за сојузни, европски и меѓународни работи на Северна Рајна – Вестфалија д-р Стефан Холтхоф Пфортнер

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев оствари средба со со министерот за сојузни, европски и меѓународни работи на Северна Рајна – Вестфалија д-р Стефан Холтхоф Пфортнер, кој реализираше дводневна посета на Република Северна Македонија. Вицепремиерот Анѓушев посочи дека Сојузна Република Германија е една од …

Повеќе »