ЕКОНОМИЈА

Вредноста на увезената стока поголема за 11.7 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-август 2018 година, изнесува 227 623 250 илјади денари и бележи пораст од 14.7 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-август 2018 …

Повеќе »

Бектеши: Отворената врата кон ЕУ го зголеми интересот на финските бизнисмени за економска соработка со Македонија

„Отворената врата на нашата земја кон Европа ги донесе денеска нашите пријатели од деловната заедница на Финска на средба со македонските бизнисмени. Уверен сум дека овој бизнис форум ќе резултира со нови бизнис партнерства започнување на нови форми и проширување на секторите на соработка, што ќе придонесе за зголемување на …

Повеќе »

Јавните инвестиции го поттикнаа растот во земјите од Западен Балкан, вели Светска банка

Според најновиот Редовен економски извештај за земјите од Западен БАлкан насловен Повисок, но кревок раст, растот во регионот на Западен Балкан се проценува дека ќе зајакне, достигнувајќи 3,5 проценти во 2018 година. Проценето е дека растот во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија ќе биде помеѓу …

Повеќе »

Генерацијата “Millennials” го диктира трендот за патување

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија е добитник на престижната награда “Бренд Лидер 2018” за добрата промоција на најатрактивните дестинации на државата на меѓународниот пазар, а со тоа и големиот придонес кој го има дадено за јакнење на конкурентноста на туристичкиот пазар во целиот регион. Осмата …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев: Инвестицијата на Прилепска Пиварница во вредност од 3,5 милиони евра ќе допринесе за развој на градежништвото и индустријата

Вчера официјално започна со градба новиот дистрибутивен центар на Прилепска Пиварница во Идризово, инвестиција во висина од 3,5 милиони евра, во која се очекува да се вработат над 30 лица од различни профили и степен на образование. Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, потенцираше дека Прилепска …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев од Самит 100: Алтернатива освен членство во ЕУ нема, регионот мора да биде поефикасен и заедно да работиме на иднината

Заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев, на вториот ден од „Самит 100 – Бизнис лидери од Југоисточна Европа“, учествуваше на панелот „Дали регионот може да се натпреварува на глобалниот пазар“ каде што дебатираше со потпретседателот на Владата на Република Србија д-р …

Повеќе »

Свечено отворен седмиот регионален собир на бизнис лидери од регионот – САМИТ100

Вчера (01.10.2018г) во Белград свечено беше отворен седмиот регионален собир на бизнис лидери од регионот – САМИТ100. Годинава главна тема е дигиталната трансформација. На отворањето присуствуваа претседателката на владата на Р. Србија, Ана Брнабиќ, претседателката на Српската асоцијација на менаџери и претседателка на УО на САМИТ100, Станка Пејановиќ, оперативниот директор …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Енергија и Капитални производи

Според податоците на Државниот завод за статистика, во август 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.1 % на месечно ниво, а се пониски за 0.9 % на годишно ниво. Во август 2018, во споредба со јули 2018, продажните цени на производителите на …

Повеќе »

СТАТ: Реалната стапка на раст на БДП во 2017, во однос на 2016 година, изнесува 0.2 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, добиени од годишните сметки на деловните субјекти и други извори, бруто-домашниот производ во 2017 година изнесува 616 600 милиони денари и во однос на 2016 година номинално е зголемен за 3.7 %. Реалната стапка на раст на БДП во 2017, во однос …

Повеќе »