ЕКОНОМИЈА

РИРА Агендата се залага за нови инвестиции во регионот како единствен пазар 

Подобрување на конкурентноста на регионот преку хармонизација на инвестициските политики на економиите на шесте земји на Западен Балкан со стандардите на ЕУ и најдобрите меѓународни практики, зацврстување на јавно – приватниот дијалог, како и вклучување на сите релевантни фактори во процесот на донесување на одлуки се дел од заклучоците на …

Повеќе »

Лидерите се обврзаа за развој на високо квалитетни информации со цел помош во поттикнување на економскиот развој

Околу 300 делегати, вклучувајќи министри за финансии, високи владини експерти и претставници на бизнисот, на професионалната и на академската заедница се собраа денес да ја разгледаат улогата што ја играат финансиските информации за поддршката на економскиот развој, на регионалната и глобална интеграција на економиите и за приближувањето на приходите и …

Повеќе »

Македонија со нови конзули во Мексико и Косово

На предлог на Министерството за надворешни работи, на вчерашната седница владата разгледа Предлогот за именување на почесен конзул на Република Македонија во Република Косово, со седиште во Грачаница и го прифати предлогот на оваа позиција да биде именуван г-дин Расим Мрљаку, државјанин на Република Косово, во функција на воспоставување на …

Повеќе »

Средба на премиерот Заев со амбасадорот на ОАЕ, Алраиси: Македонија е земја на стабилност и развој, Емиратите ја гледаат како можност за стратешки партнер во регионот, во областа на економијата

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, придружуван од заменик претседателот на Владата, задолжен за економски прапања, Кочо Анѓушев, вчера се сретна со Сагер Алраиси, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Република Македонија. Амбасадорот Алраиси му предаде на премиерот Заев писмо од потпретседателот на ОАЕ и претседател на Владата …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев на панел дебата за зголемување на соработката помеѓу домашните и странските компании: Владата преку низа мерки ја поттикнува соработката

Постои волја и желба и кај домашните компании и кај странските инвеститори меѓусебната соработка да се интензивира, но за тоа е потребен соодветен квалитет на производите, брза испорака и соодветна цена. Владините мерки даваат можност за технолошка екстензија на компаниите и поттикнуваат повисоко ниво на конкурентност, но потребно е време …

Повеќе »

Кој е најдобриот избор за брз економски раст?

Можат ли земјоделството и рударството да коегзистираат е дебата која во изминатите две години се распламти. Се развија две спротивставени страни и излегоа ставови дека нашата земја мора да направи остар избор помеѓу двете, и тоа по секоја цена. Но, дали Македонија треба и мора да плата таква цена – …

Повеќе »

Премиерот Заев со амбасадорот на Кувајт Алатики: Ги поздравуваме стратешките определби на Владата да биде членка на НАТО и ЕУ, постојат услови за унапредување на економската соработка

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев вчера се сретна со вонредниот и ополномоштен амбасадор на Државата Кувајт во Република Македонија, со седиште во Софија, д-р Јакуб Апатики со кој разговараа за билатералните односи меѓу двете земји, истовремено изразувајќи интерес за натамошен развој и унапредување на меѓусебните односи во …

Повеќе »

Македонското решение ASAP победник на глобалниот Бетапич инвестициски ден

Македонското решение ASAP на стартап компанијата Елевејт глобал (Elevate global) е меѓу победниците на инвестицискиот ден (BETAPITCH Global & Investors Day) на глобалниот стартап центар Бетахаус во Берлин, Германија. Компанијата Елевејт глобал освои парична награда од 5.000 евра за ова иновативно решение, кое претходно победи на првиот Betapitch настан во …

Повеќе »

Од четвртата седница на Советот за реформа во јавната администрација во Владата на Република Македонија

а седница на Советот за реформа во јавната администрација со која претседаваше претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, а присуствуваа вицепремиерот за евроинтеграции, Бујар Османи, вицепремиерот за спроведување на рамковниот договор, Хазби Лика, министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, министерката за труд и социјална политика, Мила …

Повеќе »