ЕКОНОМИЈА

Каевски: Со ,, Акција 21″ ги искористуваме сите економски потенцијали

СДСМ како одговорна партија, цврсто поставена на европскиот пат, е фокусирана на отворање можности за нови економски потенцијали, врамени во „Акција 21″ , со што Европа ја носиме дома. 2021 година ќе биде година на излез од кризата предизвикана од коронавирусот. За таа цел ќе ги искористиме сите економски потенцијали …

Повеќе »

ДТИРЗ: Одобрена предвремена исплата на обврските кон странски инвеститори – креирани над 1.000 работни места повеќе од предвиденото и во покус рок

Дирекцијата за технолошко развојни зони (ДТРИЗ) одобри предвремена исплата на обврските на државата кон две странски инвестиции Костал и Гентерм. Овие две компании две односно четири години порано од предвиденото веќе ги постигнале планираните таргети за вработување. Дополнително, заклучно со крајот на 2020 година само во овие две компании креирани …

Повеќе »

Јакне и се унапредува соработката меѓу Народната банка и МАНУ – преку научната мисла до заеднички вложувања во македонската економија

Корона-кризата уште еднаш потврдува дека токму истражувачката и аналитичката, односно научната активност ги дава клучните постулати врз чија основа треба да се донесуваат одлуките од страна на носителите на политиките. Околностите наметнати од кризата во глобални рамки ја истакнуваат неопходноста од соработка и постојана комуникација меѓу носителите на политиките и …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Граѓаните и фирмите кренаа “рачна” – намалена побарувачка за кредити!

Речиси двојно е намален бројот на банки кои на крајот на третиот квартал во споредба со вториот, укажеле дека побарувачката за корпоративни кредити е намалена. Расте бројот на банкари кои сметаат дека монетарната политика незначително влијае врз одредување на каматите за кредтите, пишува “Порталб”.Ваквите трендови регистрирани во најновата Анкета за …

Повеќе »

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, оствари средба со францускиот амбасадор, Сирил Бомгартнер

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, оствари средба со францускиот амбасадор, Сирил Бомгартнер, кој неодамна стапи на должност во нашата земја. На средбата учествуваше и регионалната економска советничка, Флоранс Добел. Соговорниците разговараа за тековната макроекономска состојба и предизвиците коишто ги наметна корона-кризата. Францускиот амбасадор, нагласувајќи ја улогата на централните банки …

Повеќе »

Шентоп: Во Северна Македонија може да има нови турски инвестиции

Политичката и економска соработка со Северна Македонија, земјата со која имаме вкоренети историски и културни врски, е на многу високо ниво. Јас лично сум уверен дека оваа соработка и пријателските односи во иднина ќе продолжат со уште поголем интензитет. Нашите економски односи во себе содржат голем потенцијал, изјави во интервју …

Повеќе »

Демократите и Републиканците во САД постигнаа договор за усвојување пакет економска помош

Претставниците на двете водечки партии во САД, Демократската и Републиканската, постигнаа договор за усвојување пакет економска помош во износ од речиси илјада милијарди долари, а законот треба да биде усвоен во недела попладне, по локално време. Законот за економска помош поради кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот веќе доцнеше неколку …

Повеќе »

Народна банка објави едукативно видео за теми од доменот на финансиите

Народната банка објави ново видео од серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите”. Видеото е изработено со поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ). Како што соопшти Народната банка, овој серијал е предвидено да содржи девет видеа и во нив се обработуваат актуелни теми од доменот на …

Повеќе »

Бесими: Со Стратегијата „SmartER Growth” до удвојување на економскиот раст

Нашата главна цел е, на среден рок, да го забрзаме економскиот раст од 2 до 2,5 проценти во последната деценија на 4 до 5 проценти просечен годишен раст во следните пет години. Ова ќе го постигнеме преку Стратегијата за економско заздравување и забрзан раст – SmartER Growth, чиј составен дел е и Буџетот за 2021 …

Повеќе »