ЕКОНОМИЈА

Недостигот на квалификувана работна сила со 26.8 % има најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април 2019 година е зголемен за 0.1 процентен поен во однос на март 2019 година и изнесува 20.8, а во однос на април 2018 година е зголемен за 1.5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството …

Повеќе »

КОМП: Поволни поместувања во економијата

На 14 мај 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањето на каматната стапка …

Повеќе »

Бројот на странските туристи е зголемен, а намалени ноќевањата

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во март 2019 година изнесува 54 826, а бројот на ноќевањата изнесува 112 770. Бројот на туристите во март 2019 година, во однос на март 2018 година, е зголемен за 1.8 %, а бројот на ноќевањата е зголемен за 3.8 …

Повеќе »

Започна тинк тенк форумот „Зајакнување на европската интеграција на Западен Балкан – Учејќи од минатото, подготвувајќи се за иднината”

Тинк тенк форумот „Зајакнување на европската интеграција на Западен Балкан – Учејќи од минатото, подготвувајќи се за иднината” во организација на Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во соработка со Центарот за источни студии од Варшава и Амбасадата на Република Полска во Скопје официјално започна вчера (13.05) во хотелот Холидеј Ин …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки на месечно ниво за 0.7 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, во март 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки на месечно ниво за 0.7 %, а за 1.2 % на годишно ниво. Во март 2019, во споредба со февруари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, …

Повеќе »

Османи: Заедно градиме стабилна, цврста и обединета Европа

Во рамките на одбележувањето на европските денови во Република Северна Македонија, вчера, Заменик претседателот на Владата, задолжен за европски прашања, Бујар Османи беше домаќин на традиционалниот „ЕУ појадок“, со кој Секретаријатот за европски прашања секоја година го одбележува прославувањето на 9. мај- Денот на Европа. „Ја одбележуваме оваа шеесет и …

Повеќе »

МТСП: Честит ден на Европа- Градиме праведно и хумано европско општество без сиромаштија

Министерството за труд и социјална политика ви го честита Денот на Европа. Денеска ја славиме победата над фашизмот, но уште поважно ги утврдуваме заедничките вредности и заложби врз чија основа е изградена Европската Унија и кои се насока во работењето на секоја демократска и праведна држава. Социјалната правда е основата …

Повеќе »

Будва, Совет на Јадранско-Јонската Иницијатива: Република Северна Македонија добива директен пристап до фондовите на ЕУ

Заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски, учествуваше на Советот на министри за надворешни работи на земјите-учеснички на Јадранско-Јонската Иницијатива и на Четвртиот Форум на ЕУ Стратегијата за Јадранско-Јонскиот Регион-ЕУСАИР во Будва, на 8 мај 2019 година. Зачленување во Јадранско-Јонската иницијатива и понатамошното приклучување во ЕУ …

Повеќе »

Премиерот Заев од Генералното Собрание на ЕБОР: Северна Македонија нуди одлични услови за нови инвестиции

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев заедно со министерот за финансии, Драган Тевдовски вчера учествуваа на отворањето на Генералното Собрание на ЕБОР во рамки на Годишните средби на банката, кои оваа година се одржуваат во Сараево, Босна и Херцеговина. Премиерот Заев присуствуваше на работен појадок со премиерите …

Повеќе »