ЕКОНОМИЈА

Арсовска во Кина: Договор за зголемување на извозот и намалување на трговскиот дефицит

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовка е во официјална посета на НР Кина, како дел од иницијативата на НР Кина 17+1 во која активно е вклучен и Сојузот. Во рамки на посетата предвидени се значајни средби со официјални владини претставници од  НР Кина, учество на …

Повеќе »

Бектеши: Намалувањето на младинската невработеност и создавањето на динамичен екосистем за претприемништво и иновации се наш приоритет

Зголемување на капацитетите на младите од Северна Македонија за да се вклучат во претприемништво, зголемување на улогата на приватниот сектор во образованието за претприемништво и зголемување на поддршката на политики кои ги подобруваат економските услови за младите од државата беше целта на настанот „Можности и бариери за младинско претприемништво и …

Повеќе »

Потпишан Меморандум за соработка меѓу обвинителствата на Република Северна Македонија и Република Италија

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија и Националното обвинителство за гонење на мафија и на тероризам на Република Италија денеска во Скопје потпишаа Меморандум за разбирање и заедничка соработка. Документот предвидува соработка во борбата против криминалот, особено во неговите организирани форми, како и против тероризмот. „Соработката меѓу државите е многу …

Повеќе »

ПРВИ ОФИЦИЈАЛНИ МАКЕДОНСКО-ЈАПОНСКИ БИЗНИС СРЕДБИ

Македонски и јапонски компании од областа на: металната индустрија, енергетиката и животна средина, градежништвото, хемиската индустрија, прехранбената индустрија, ИТ-компании и компании од областа на финансиите и осигурувањето, во Стопанската комора на Македонија одржаа деловни средби со цел воспоставување идна соработка. Ова е прва официјална бизнис делегација која доаѓа во нашата …

Повеќе »

Се огласи Тевдовски: Еве што изјави за даночните реформи и прогресивниот данок

Позитивните очекувања за праведното оданочување се реализираат, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски на прес-конференција. Toj посочи дека економијата е во одлична кондиција, што е доказ дека реформите во фискалниот систем се во вистинска насока. Тевдовски истакна дека со средствата од праведното оданочување се поддржува социјалната реформа – односно обезбедување …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Се стега ременот околу буџетските трошења – долговите треба да загазат во надолна траекторија !

 Намалување на буџетските трошења, економски раст и од 5%. Новата Фискална стратегија 2020-2022 година ги црта контурите на економијата во период што следува – оптимистички прогнози за инвестициите, за приходите, за јавниот долг, за намалување на невработеност и раст на вработеноста, но документот навестува и засилена контрола  на трошењата на …

Повеќе »

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

На 11 јуни 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. Комитетот оцени дека монетарната поставеност е соодветна на …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев заедно со министрите Тевдовски, Бектеши и Николовски на средба со чешкиот премиер Бабиш: Економските потенцијали на двете земји да се искористат за поинтензивна соработка

За време на официјалната посета на Република Северна Македонија, претседателот на Владата на Чешката Република, Н.Е. г. Андреј Бабиш, на работен појадок се сретна со економскиот тим на Владата, предводен од вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој беше заедно со министерот за финансии, Драган Тевдовски, со министерот за економија, …

Повеќе »

Повеќе од 90.4 % од вкупната стоковна размена на Република Северна Македонија е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки

Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, во 2017 година, повеќе од 90.4 % од вкупната стоковна размена на Република Северна Македонија е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки. Суфицитот во размената на стоки е генериран главно од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Индустрија, а …

Повеќе »