ЕКОНОМИЈА

Вкупната вредност на извозот на стоки бележи пад од 1.9 % во однос на истиот период од претходната година

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во јануари 2019 година, изнесува 25 534 424 илјади денари и бележи пад од 1.9 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во јануари 2019 година, …

Повеќе »

Количеството на превезената стока во железничкиот превоз за 27.1 %, додека во воздухопловниот превоз намалувањето изнесува 31.4 %.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2018 година, во однос на истото тримесечје од 2017 година, во патниот патнички превоз бројот на превезените патници е зголемен за 12.4 %, во градско-приградскиот превоз за 1.4 %, во железничкиот превоз е намален за 3.5 %, додека бројот …

Повеќе »

Царовска: Учеството на жените во безбедноста ќе донесе повеќе мир во светот

Денеска на Факултетот за безбедност при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје се оджа конференција насловена како „Женско лидерство во областа на безбедноста на Република Северна Македонија“. Конференцијата ја отвори министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска која се осврна на важноста од промовирањето и унапредувањето на родовата …

Повеќе »

ЦЕФТА – Договорот е веќе надминат и треба да се премине во нова фаза – беше констатирано на панелот „Западен Балкан – регионален економски простор“ во рамки на вториот ден од Копаоник Бизнис Форум.

На панелот, меѓу другите, говореа и Бранко Азески, претседател на Стопанска комора на Македонија, Горан Свилановиќ, поранешен министер за надворешни работи на СРЈ и СЦГ како и Сафет Герксалиу, генерален секретар на Коморскиот инвестиционен форум за Западен Балкан  На овогодинешниот, 26-ти Копаоник Бизнис Форум петтиот панел во рамки на вториот …

Повеќе »

Месечината – следната цел на рударските компании

Европските научници ги објавија плановите како да почнат да добиваат суровини од Месечината уште во 2025 година, пишува специјализираниот сајт Mining.com. Она што тие ќе го извлекуваат, не е ниту злато, ниту дијаманти, туку безотпадна нуклеарна енергија, за која се смета дека вреди трилиони долари. Целта е да се добива …

Повеќе »

МИЛИЈАДРА АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРИ – ГОДИШЕН ИМПЕРАТИВ ЗА СОРАБОТКА СО СРБИЈА

Вчера започна Копаоник Бизнис Форум, популарно наречен српски, а можеби и балкански Давос, најпрестижната бизнис манифестација во регионот со околу 1.500 учесници, 160 панелисти и  26 панели, а за прв пат годинава и 10-члена македонска бизнис делегација, претставена преку Стопанската комора на Македонија. Во рамките на тридневниот Форум, македонската делегација …

Повеќе »

АЗЕСКИ – РУКИЧИ: 14 % РАСТ ВО РАЗМЕНАТА СО КОСОВО ЗА 2018 ГОДИНА КОМПЛЕТИРАЊЕ НА АВТОПАТСКОТО ПОВРЗУВАЊЕ – ПРИОРИТЕТ

Претседателите на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и на Стопанската комора на Косово, Берат Рукичи, одржаа работна средба, на која разговараа за перспективите за унапредување на економската соработка меѓу двете земји, но и за зајакнување на меѓукоморската соработка, која е на исклучително високо ниво во изминатите години. Вкупната трговска …

Повеќе »

ССК: Три фактори за развој на градежништвото и севкупната економија

Препознавање на квалитетна градба, важност од сигурна инфраструктура која ќе ја користат многу генерации, како и регионално поврзување на градежните компании за реализација на регионални проекти се трите важни аспекти во функција на развој на градежниот сектор, беше истакнато на денешната прес конференција на Сојуз на стопански комори на Македонија …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Енергија за 5.4 % и Интермедијарни производи, освен енергија за 0.5 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.3 % на месечно ниво, а пониски за 0.8 % на годишно ниво. Во јануари 2019, во споредба со декември 2018 година, продажните цени на производителите …

Повеќе »