ЕКОНОМИЈА

Градежната оператива од Република Северна Македонија во странство за 80.7 % помалку извршила градежни работи

Според податоците на Државниот завод за статистика, во периодот јануари − септември 2019 година, вкупната вредност на договорените градежни работи во странство изнесува 4 006 451 илјада денари, што е за 249.1 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Во наведениот период, градежната оператива од Република Северна …

Повеќе »

Намален прометот во индустријата на странските пазари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во септември 2019 година во однос на септември 2018 година, изнесува 99.1. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во септември 2019 година во однос на септември 2018 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија …

Повеќе »

Министерот Едмонд Адеми се обрати на 40. генерална конференција на УНЕСКО

Министерот во Владата на Република Северна Македонија задолжен за дијаспора и претседател на Националната комисија за УНЕСКО, Едмонд Адеми, денеска во рамките на 40. Генерална конференција на УНЕСКО, имаше обраќање на генералната дебата, во кое ги реафирмираше позициите на нашата држава во однос на членството во оваа организација, како и …

Повеќе »

После пет години се одржа Меѓувладината  комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација

Денеска во Охрид Меѓувладината  комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација, одржа седница на којашто се разгледаа можностите за соработка помеѓу двете држави во неколку економски области. Односно, претставниците од двете страни на Меѓувладината комисија разговараа за соработка во областа на трговијата, eнергетиката, туризмот, …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев од самитот во Солун: Реализираме низа на енергетски проекти, во насока на подигнување на конкурентноста и производството на електрична енергија од обновливи извори

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, во рамките на Самитот кој се одржа во Солун, учествуваше и на панелот „Енергетски безбедносни предизвици во Источниот Медитеран “. Вицепремиерот Анѓушев на почетокот на своето обраќање се осврна на проектот за изградба на гасен интерконектор помеѓу Република Северна …

Повеќе »

Премиерот Заев прими делегација на Руската Федерација: Во традиционално пријателски односи меѓу двете земји има потенцијал за развој на економската соработка

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев прими делегација од учесниците на Бизнис Форумот меѓу претставници на деловната заедница од Северна Македонија и Руската Федерација, како и членовите на Меѓувладината комисија за трговско-економска и научно – техничка соработка меѓу двете земји, која вчера и денес во Охрид, ја …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев од самитот во Солун: Остануваме посветени на евро-атлантските интеграции во насока на стабилност и побрз економски раст на земјата

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, учествуваше на панелот „Југоисточна Европа, предизвици и перспективи“, во рамките на Самитот кој се одржа во Солун. Вицепремиерот Анѓушев посочи дека Владата на Република Северна Македонија останува посветена на реформите поврзани со датумот за отворањето на преговори со Европската …

Повеќе »

Колумна на Игор Силјаноски: Македонија, каква што е сега, нема политички капацитет да биде дел од Макроновата Европа

Колумна Игор Силјаноски, член на ИО-Родина Барајќи прием во ЕУ после промена на сопственото име и поништување на својата историја, нелегалните власти одеднаш се најдоа пред затворената и заклучена врата на ЕУ. Утешна награда речиси и да немаше, освен ветување, од бирократите во заминување, дека евентуално би ни дозволиле да кампуваме во дворот на ЕУ. …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска на „Македонија 2025″: Треба да забрза процесот на реална конвергенција кон економијата на Европската Унија

„Со оглед на фактот дека нивото на доходот кај нас е само околу 37% од европскиот просек, еден од главните предизвици за нашата економија е постигнувањето повисок степен на реална конвергенција кон економијата на Европската Унија” – истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска на самиот „Македонија 2025″. Таа учествуваше …

Повеќе »