ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска за „Економист”: Структурните реформи се важни за зголемување на потенцијалот на нашата економија

За забрзување на краткорочната динамика на раст и за зголемување на потенцијалот за долгорочен и одржлив раст на нашата економија, важно е и продолжувањето на структурните реформи коишто треба да влијаат врз квантитетот и квалитетот на човечкиот капитал, физичкиот обем на капиталот и продуктивноста. Меѓу другото, неопходно е да се …

Повеќе »

Стапката на сиромашни лица во Република Северна Македонија за 2018-та е 21.9.%

Државниот завод за статистика врз основа на податоците од Анкетата за приходите и условите за живеење, која се спроведува во согласност со препораките на Европската Унија, ги пресмета лаекенските индикатори за сиромаштија за 2018 година. Основа за пресметките на сиромаштијата се приходите, а прагот на сиромаштијата е дефиниран на 60 …

Повеќе »

Сугарески и Китанов: Ресорот „Транспорт” е мотор на економските промени во државата, инвестирани се околу 300 милиони евра само во инфраструктурата

Годината ја завршуваме со максимален ефект во реализација на капиталните проекти во ресорот Транспорт. Ги направивме историски најголемите вложувања во патната инфраструктура, во изградба на гасоводната мрежа, во реализација на крупните проекти во Железницата, во изградба на водоводи и канализации, истакна министерот за транспорт и врски Горан Сугарески на вчерашната …

Повеќе »

АЗЕСКИ  ИМЕНУВАН ЗА ЧЛЕН НА СОВЕТОДАВНИОТ ОДБОР НА МРЕЖАТА ЗА ДЕЛОВЕН РАЗВОЈ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Бранко Азески, претседателот на Стопанската комора на Македонија и заменик-претседател на Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (КИФ) со седиште во Трст, е именуван за член на Советодавниот одбор на Мрежата за деловен развој на Југоисточна Европа, соопштуваат од Стопанската комора на Македонија. Преку учеството во оваа организација, Азески ќе …

Повеќе »

Чешката компанија Локо Транс ќе отвори 250-300 нови работни места 

Владата на Република Северна Македонија и компанијата Локо Транс од Република Чешка, денес го потпишаа договорот за државна помош за инвестицијата во вредност од 15-20 милиони евра во која се планира да се отворат од 250-300 нови работни места. Договорот го потпишаа министерката за странски инвестиции, Зорица Апостолска и сопственикот …

Повеќе »

Вицегувернерката Митреска: Макроекономското сценарио за македонската економија е стабилно

„Ние како централна банка ги следиме економските изгледи на сите клучни трговски партнери на нашата економија. Оцените за случувањата во германската економија, како и воопшто оцените за надворешното окружување, веќе се вградени во нашето макроекономско сценарио. И покрај претпоставките за економските движења кај нашите клучни трговски партнери, макроекономското сценарио за …

Повеќе »

Шилегов учествуваше и се обрати на првиот инвестициски форум во Подгорица

Градоначалникот Петре Шилегов учествуваше и се обрати на првиот инвестициски форум во Подгорица на кој учествуваа градоначалникот на Подгорица, Иван Вуковиќ, градоначалникот на Приштина Шпенд Ахмети, претседателот на Собранието на Белград, Никола Никодејевиќ, голем број стопанственици и инвеститори од Балконот, Европа и од светот. – Убеден сум дека денешниов ден …

Повеќе »

Република Северна Македонија влезе во семејството на држави кои имаат Национала црвена листа изработена согласно најстрогите препораки на IUCN

Денеска, во рамки на завршниот настан од втората компонента на GEF/UNEP проектот “Постигнување заштита на биодиверзитетот преку креирање и ефективно управување со заштитените подрачја и одржување на биодиверзитетот во планирањето на користењето на земјиштето” беа презентирани резултатите од досегашниот, двегодишен процес на изработката на националните Црвени листи во Република Северна …

Повеќе »

Британскиот премиер Борис Џонсон го бојкотира Давос: Нашата цел е да работиме за луѓето, а не да пиеме шампањ со милијардери

Британскиот премиер Борис Џонсон им забрани на претставниците на неговата влада да присуствуваат на Светскиот економски форум во Давос кон крајот на јануари. Причината е неговата нова стратегија и да докаже дека тој ќе управува во корист на граѓаните, откако на последните избори доби изненадувачки голема поддршка од работничката класа. …

Повеќе »