ЕКОНОМИЈА

АНАЛИЗА: Оценки и очекувања за економската 2020, изборна година!

Актуелните економски политики пресликани во Буџетот за 2020-та навестуваат година во која ќе растат платите на буџетарите, пензиите на пензионерите, дел од даноците ќе се намалуваат, дел незначително ќе се зголемуваат. Банкарите, според досегашните анкети очекуваат стабилна банкарска година во која внимателно ќе одобруваат кредити. Но, дел од стопанствениците за …

Повеќе »

Кој е Цветан Трипуновски – новиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство?!

Новиот технички министер за Земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски е дипломиран земјоделски инжинер. Трипуновски е член на ВМРО ДПМНЕ од 1998 година. Во период од 2003 до 2007 година ја извршува функцијата претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ во Петровец. Во периодот од 2007 до 2017 е потсекретар на партијата …

Повеќе »

Кои се новите заменици министри на претседателот на Владата на Република Северна Македонија

Владата на Република Северна Македонија на денешната прва редовна седница во новиот состав, на предлог на премиерот Оливер Спасовски, кој претседаваше со седницата донесе одлука за определување на заменици на претседателот на Владата на Република Северна Македонија. Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска е определена за заменичка на претседателот на Владата. …

Повеќе »

Премиерот Спасовски за НТВ: Приоритет на Владата во претстојниот период е интересот на граѓаните и затоа сите членови треба се издигнат над дневно-политичките игри и пресметки

Наша определба е да работиме во интерес на граѓаните, и ако министрите на ВМРО-ДПМНЕ ги имаат истите мотиви нема да има проблем да работиме за доброто на граѓаните и на државата. Во таа насока беше и денешната средба со министрите на ВМРО-ДПМНЕ веднаш после седницата на Владата и се договоривме …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска: Народната банка секогаш е подготвена да води монетарна политика соодветна на движењата во македонската економија

„Поставеноста на монетарната политика е условена од повеќе фактори, а клучно од нивото на девизните резерви и од инфлациските движења. Имајќи го предвид актуелното високо ниво на девизните резерви со коишто располагаме, ние сѐ уште имаме простор да делуваме како и изминатите неколку години и да водиме релаксирана монетарна политика којашто …

Повеќе »

Се прифаќа предлогот на СКСЗМ за измена на Законот за спречување перење пари и финансирање на тероризам

СКСЗМ секогаш ја цени високо работата на државните институции за хармонизација на легислативата на земјата со таа на Европската Унија, со Директивата 2015/849 за спречување на употребата на финансискиот систем за со цел перење пари и финансирање тероризам. Според Законот за спречување перење пари и финансирање тероризам, член 182, се …

Повеќе »

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ 11 години ја уништуваше економијата и наместо во граѓаните инвестираше во споменици, СДСМ вложува во човечкиот капитал

ВМРО-ДПМНЕ 11 години систематски ја уништуваше економијата, на сметка на богатење на неколкумина на врвот на најбогата партија во Европа, ги држеше платите замрзнати и наместо да се грижи за граѓаните парите ги расфрлаше за лажен барок, споменици и жални врби, соопштуваат од СДСМ. „Факт е дека економијата која што …

Повеќе »

Хрватското претседателство со четири главни приоритети: Европа што се развива; Европа што поврзува; Европа што штити и Европа која е влијателна

Хрватска и официјално го презеде претседателството со Советот на ЕУ, иако неочекувано го презеде од 3 декември да го преземе раководството на состаноците на советот заради оставката на финската влада. Хрватското претседателство ќе има четири главни приоритети: Европа што се развива; Европа што поврзува; Европа што штити и Европа која …

Повеќе »

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ во 2019 беше најголемиот кочничар на напредокот, затоа на 12 април уште еднаш ќе загубат

2019 година останува запаметена и по тоа што ВМРО-ДПМНЕ беше најголемиот кочничар на реформите, мерките и политики што се ви интеррес на граѓаните. Фактите непобитно зборуваат дека заканата за иднината на земјата доаѓа токму од ВМРО-ДПМНЕ која се обидуваше да го закочи прогресот на сите полиња. Во Собранието, пратениците на …

Повеќе »