ЕКОНОМИЈА

Компаниите од ТИРЗ заклучно со октомври учествувале со 45 проценти во вкупниот извоз

Економијата во рамки на техмолошко индустриските развојни зони (ТИРЗ) генерално во Република Северна Македонија придонесува некаде 50-тина проценти од вкупниот извоз на државата, така што и тоа како Северна Македонија е засегната од глобалните движења и глобалните трендови особено во некои индустрии, истакна на денешната прес-конференција директорот на Дирекцијата на …

Повеќе »

Регионот се обедини со заедничка цел: Проектот за зголемување на количината на рециклирано стакло започна како уште еден чекор кон Европската унија

Количината на амбалажа од рециклирано стакло во регионот на Западен Балкан е сè уште далеку од нивото пропишано од Европската унија. Додека членките на ЕУ рециклираат 70% стаклена амбалажа годишно, во Србија овој таа бројка изнесува 44%, во Северна Македонија 30%, а во Босна и Херцеговина 12%, беше посочено на …

Повеќе »

Во првите 100 дена од работењето потпишани се нови договори со 39 компании и 10 анекси на договори со вкупен инвестициски циклус од 56 милиони евра

=Главниот предизвик што ги одбележа првите 100 дена од работата на Министерството за економија беше справувањето со негативните ефекти врз стопанството предизвикани од пандемијата со КОВИД-19. За таа цел го реорганизиравме работењето на Министерството за економија и обезбедивме целосна посветеност за поддршка на сите сектори за успешно надминување на проблемите …

Повеќе »

Раст на индустриското производство во ЕУ

Индустриското производство во еврозоната и низ ЕУ беше посилно отколку што се очекуваше во октомври, според податоците на Евростат. Ова е позитивен знак за почетокот на последниот квартал од годинава, кога, сепак, се очекува забавување или дури и пресврт на економското закрепнување од претходните три месеци. Во споредба со една …

Повеќе »

Нов Зеланд излезе од рецесија

Нов Зеланд и официјално излезе од рецесијата поврзана со пандемијата на коронавирусот откако забележа рекорден раст од дури 14 проценти во третиот квартал, покажуваат официјалните податоци објавени денеска. Нов Зеланд забележа пад на бруто домашниот производ (БДП) за 11 проценти во вториот квартал, за време на кој тој главно беше …

Повеќе »

НБРМ: Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

На 16 декември 2020 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањето на каматната стапка на благајничките записи во три …

Повеќе »

Бектеши: Се размислува за дополнителни мерки за поддршка на угостителскиот сектор

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска изјави дека се размислува за дополнителни мерки кои би биле во насока на поддршка на угостителскиот сектор по најновата одлука за скратување на работното време до 18 часот. – Веќе почнуваме да правиме дополнителни анализи колку оваа мерка би траела и дали би имало …

Повеќе »

Со кодови ќе се следи движењето на акцизните стоки, системот ќе се воспостави со ЈПП, контролата ќе биде на Царината

Акцизните стоки ќе добијат код со кој ќе се следи нивниот пат, а со цел да се сузбие даночната евазија која е 30 отсто од приходите. Владата ја прифати денеска предлог-одлуката за воспоставување на овој систем што ќе го контролира Царинската управа, а ќе се спроведува преку јавно-приватно партнерство. Подзаконските …

Повеќе »

Бесими: Нов Закон за внатрешна финансиска контрола за зголемување на отчетноста на институциите

Нов систем на раководна отчетност во финансиското управување и контрола на институциите од јавниот сектор ќе се создаде со новиот Закон за системот на внатрешна финансиска контрола во јавниот сектор, истакна министерот за финансии Фатмир Бесими, на јавна дискусија за новиот Нацрт-закон.  Во наредниот период, како што соопштуваат од Министерството за финансии,  …

Повеќе »