ЕКОНОМИЈА

Левица: Сегашното референдумско прашање содржи три прашања

На референдум мора за секое прашање да има посебно гласачко ливче оти на референдум се гласа само со “ЗА” или “ПРОТИВ”. Сегашното референдумско прашање содржи три прашања. Едно прашање е за Договорот, другото за НАТО и третото за ЕУ. Во ситуација на три прашања, а едно гласачко ливче, граѓанин може …

Повеќе »

Спојувањето на претпиемиштето со образованието е најдобрата инвестиција

Вчера во Скопје почна со работа втората меѓународна конференција Macedonia Manufacturing Expo (ММЕ), организиран од Делегацијата на германското стопанство во Македонија и Aсоцијацијата на металната и електро индустријата. На овој настан кој има за цел да го промовира соработата помеѓу компаниите на лесната индустрија со средните професионални училишта, беа присутни …

Повеќе »

САД: Незначително зголемување на потрошувачките цени

Потрошувачките цени во САД се зголемиле за 2,7 отсто во август во однос на истиот месец минатата година, а како голем дел од растот се должи на поскапувањето на живеалиштата и бензинот, пренесуваат американските медиуми. Индексот на трошоците на живот се зголемени за 0,2 отсто на месечна основа, објави Министерството …

Повеќе »

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во август 2018 година е зголемен за 0.4 процентни поени

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во август 2018 година е зголемен за 0.4 процентни поени во однос на јули 2018 година и изнесува 20.3, а во однос на август 2017 година е зголемен за 2.1 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството …

Повеќе »

Инфлацијата во Германија достигна 2 проценти

 Инфлацијата во Германија достигнала 2% на годишно ниво во август, покажува конечната проценка на Сојузниот завод за статистика во Визбаден. На месечна основа инфлацијата е 0,1%. Индикаторите се совпаѓаат со прогнозите на аналитичарите. Инфлацијата во Германија, пресметана според стандардите на ЕУ / хармонизиран индекс на потрошувачки цени /, во август …

Повеќе »

Министерот Шапуриќ во посета на „Виталиа”: Извозните проекти се двигател на македонската економија

Добрите македонски производствени компании треба дополнително да се поддржат, за да бидат уште поуспешни, што е дел од заложбите на Владата на Р. Македонија. Тие се двигател на екoномијата, придонесуваат кон зголемен извоз, раст на вработеност, поголем ГДП, и отвораат поголема европска перспектива за земјава. Една од нив е компанијата …

Повеќе »

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

На 11 септември 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањето на каматната стапка во август годинава, на …

Повеќе »

Издадени 34.6 % одобренија за градење повеќе во однос на истиот месец од претходната година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2018 година, се издадени 276 одобренија за градење, што е за 34.6 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 4 671 709 илјади денари, што е за 200.4 …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи вкупно пониски за 0.5 % на месечно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи вкупно се пониски за 0.5 % на месечно ниво, а се повисоки за 1.1 % на годишно ниво. Во јули 2018, во споредба со јуни 2018 година, продажните цени на производителите на …

Повеќе »