ЕКОНОМИЈА

Шекеринска од „Europa Connectivity Forum” во Брисел: Храбрите политички потези и домашните реформи водат до НАТО и ЕУ  

Влијанието на храбрите политички одлуки врз големите, сеизмички промени во општествата, како и поврзаноста на нашата држава и регионот со Европа и Евроазија беа темите на кои се осврна министерката за одбрана, Радмила Шекеринска на денешниот панел насловен „Геополитиката на поврзаноста”, како дел од „Europa Connectivity Forum” во Брисел. „Политичките …

Повеќе »

На денешен ден пред 24 години нашата држава стана членка во Советот на Европа

Советот на Европа е основан на 4 мај 1949 година со Уставот за Совет на Европа во Лондон, со мисија да го развива и помага ширењето во Европа на демократски принципи основани на Европската конвенција за правата на човекот и други нормативни текстои за заштита на индивидуите. Cоветот на Европа …

Повеќе »

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која ги разгледа најновите макроекономски показатели. Притоа беше утврдено дека овие информации, коишто редовно се разгледуваат на седниците на Советот, и овојпат упатуваат на здрави економски фундаменти и отсуство на нерамнотежи во економијата. Според најновите показатели за економската активност, таа расте …

Повеќе »

Одржана 34. сесија на Клубот на истражувачите

На 20 септември 2019 година во Народната банка се одржа 34. сесија на Клубот на истражувачите, на која по поздравното обраќање на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска беа презентирани истражувачките трудови „Детерминанти на (не)активноста на жените на пазарот на труд во Западен Балкан: Компаративен преглед на медитерански земји со земји од Југоисточна …

Повеќе »

Одржана 34. сесија на Клубот на истражувачите

На 20 септември 2019 година во Народната банка се одржа 34. сесија на Клубот на истражувачите, на која по поздравното обраќање на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска беа презентирани истражувачките трудови „Детерминанти на (не)активноста на жените на пазарот на труд во Западен Балкан: Компаративен преглед на медитерански земји со земји од Југоисточна …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев се сретна со новиот кинески амбасадор Зуо – Да се продолжи континуитетот на добра соработка помеѓу двете земји

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев го прими новоименуваниот амбасадор на Народна Република Кина Н.Е. г. Жанг Зуо. Вицепремиерот Анѓушев и амбасадорот Зуо зборуваа за досегашната соработка помеѓу Република Северна Македонија и НР Кина и се согласија дека е воспоставена добра соработка и дека …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска: Трендовите во финансискиот систем се солидни

„За разлика од многу други економии коишто во посткризниот период се соочија со контракција на кредитната активност и намалување на депозитната активност, трендовите во нашиот финансиски систем во изминатава декада се прилично солидни. На континуирана основа, кај нас се забележува кредитен раст поддржан од растот на депозитите. Во сиот период, …

Повеќе »

Костадинов: Денес, привлекуваме странски инвеститори без да потрошиме денар од граѓаните

Лицемерно е ВМРО-ДПМНЕ да зборува за задолжување, кога јавноста многу добро знае како ВМРО-ДПМНЕ се задолжуваше со огромни каматни стапки за барок, споменици, жални врби, истакна пратеникот на СДСМ Костадин Костадинов во вчерашното обраќање на седницата на Комисијата за финансирање и буџет во Собранието на РСМ. – Со огромните и …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Ќе се повтори ли ланскиот инвестициски пик ?

Во очекување на полноправното челенство во НАТО и датум за почеток на пристaпните преговори,  дел од европските земји веќе ги даваат привите насоки на своите инвеститори да се охрабрат и да вложуваат во земјава, но дел од домашните бизнисмени упатуваат на сеуште присутните проблеми кои го кочат инвестирањето, пишува неделната економска …

Повеќе »