ЕКОНОМИЈА

Владата ја разгледа и усвои Информацијата во врска со донесување на Национална Стратегија за мали и средни претпријатија (МСП) 2018-2023

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата во врска со донесување на Национална Стратегија за мали и средни претпријатија (МСП) 2018-2023, со Предлог-стратегија и акциски план. Стратегијата за МСП дефинира рамка за соработка меѓу чинителите од јавниот и приватниот сектор и граѓанското општество со цел поддршка на развојот …

Повеќе »

Николовски: Со мерките од Програмата за рурален развој, ќе обезбедиме достоинствен живот за граѓаните од сите рурални средини

Со ефикасна искористеност на мерките од Програмата за рурален развој 2018, наменети за општините, ќе се обезбеди квалитетен и достоинствен живот за граѓаните од сите рурални општини, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, на денешната средба со претседателот на ЗЕЛС и градоначалник на Град Скопје, Петре Шилегов, …

Повеќе »

Како помина Првата годишна конференција што ја организираше Министерството за финансии

Вчера за првпат беше одбележан денот на носењето на првиот Буџет на независна Република Македонија, 2 април 1992 година. Министерството за финансии по овој повод ја организираше Првата годишна конференција, на која се обрати претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, претседателот на Собранието Талат Џафери, министерот за финансии …

Повеќе »

Кина одговори и влезе во трговска војна со САД

Кина воведе тарифи во износ до 25% за увоз од САД, откако американскиот претседател Доналд Трамп ги зголеми царините за челик и алуминиум во март. Од денес Пекинг ќе оданочува американски производи во вредност од вкупно 3 милијарди долари, што реално е само мал дел од годишниот прометот меѓу двете …

Повеќе »

Владата ги заокружи реформите од Планот 3-6-9 и ги забрзаа интеграциските процеси за Република Македонија во ЕУ и НАТО

Реформите од Планот 3-6-9 се заокружени во предвидениот рок и ги забрзаа интеграциските процеси за Република Македонија во ЕУ и НАТО, информираат од Владата. „Планот 3-6-9 беше проект за враќање на брзата трака на евро-атлантските процеси, за рехабилитација на функциите на институциите после политичката криза и за иницирање и спроведување …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар остануваат непроменети на месечно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар остануваат непроменети на месечно ниво, а се повисоки за 0.9 % на годишно ниво. Во февруари 2018, во споредба со јануари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски …

Повеќе »

Според главните индустриски групи, производството во февруари 2018 година, во однос на лани, со пораст кај Капиталните производи за 19.3 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во февруари 2018 година, во однос на февруари 2017 година, изнесува 103.1. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во февруари 2018 година, во однос на февруари 2017 година, бележи опаѓање од 12.2 %, …

Повеќе »

18 ГОДИНИ МАСИТ – ИКТ ИНДУСТРИЈАТА Е НОСЕЧКА ЗА ЕКОНОМСКИ И ОПШТЕСТВЕН РАЗВОЈ

Денес 29.03.2018 (четврток) во хотел Stone Bridge се одржа годишното Собрание на Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ и официјално се одбележа 18 годишнината од основањето на комората. Во рамки на настанот се одржа и јавна панел дискусија на тема ,,Развојот на ИКТ индустријата”  на кој се обратија: Претседателот на управниот …

Повеќе »

Советот на НБРМ денес ја разгледа и донесе одлуката за начинот на вршење супервизија и надзор

Советот на Народната банка на Република Македонија денес одржа редовна седница, на која беше разгледана и донесена Одлуката за начинот на вршење супервизија и надзор. Со донесувањето на оваа одлука се овозможува натамошно унапредување на начинот на кој Народната банка врши супервизија на деловните банки во Република Македонија и надзор …

Повеќе »