ЕКОНОМИЈА

Вицепремиерот Анѓушев на пленарна собраниска седница: Законот за финансиска поддршка на инвестиции преку транспарентни критериуми нуди еднаква поддршка за домашни и странски компании

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, денес се обрати на пленарната седница на Собранието на Република Македонија, на која во второ читање беше усвоен Законот за финаниска поддршка на инвестициите. Вицепремиерот Анѓушев потенциреше дека станува збор за особено важен закон, максимално транспарентен и поддржувачки за …

Повеќе »

Премиерот Заев со претставници на Светската Банка: Економијата во Македонија закрепнува, постигнат е стабилен раст кој треба да продолжи за унапредување на животниот стандард на сите граѓани

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев придружуван од министерот за финансии д-р Драган Тевдовски и советниците на Премиерот за економија, денеска, се сретнаа со делегација на Светската банка, предводена од регионалната директорка на Светската банка за Западен Балкан, Линда Ван Гелдер, која беше придружувана од Марко Мантованели, директор …

Повеќе »

НБРМ: Во 2018 и 2019 година се очекува дека главен фактор ќе биде извозот, особено од новите производствени капацитети

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата деветта седница на која беше разгледан најновиот Квартален извештај и ревизијата на  макроекономските проекции до крајот на 2019 година. Споредбата на остварувањата кај основните макроекономски показатели со динамиката проектирана во циклусот проекции од октомври 2018 година не укажа на …

Повеќе »

Увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се пониски за 4.6 % на месечно ниво

Индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба. Главни корисници на податоците за индексите на увозните цени од одделот Кокс и рафинирани нафтени производи (19) се градежните претпријатија, …

Повеќе »

Владата вчера донесе повеќе предлози и одлуки за реформи. Еве за што се работи

Од 66-тата седница на Владата на Република Македонија; Утврдени стратешките приоритети за работењето на Владата за 2019-та година; Владата и УНФПА заеднички ќе имплементираат дел од мерките за намалување на смртноста на мајките и новороденчињата Во рамки на вчерашната 66-та седница министрите ја разгледаа и ја прифатија Предлог-одлуката со која …

Повеќе »

Најдобри постигнувања во Република Македонија за положбата на граѓаните Роми, во однос на другите земји од Западен Балкан

Вчера, во Владата на Република Македонија, беше презентирано Истражувањето за социо-економската положба на граѓаните Роми во Република Македонија, како една од петте земји од Западен Балкан опфатени во Регионалното истражување на Светска банка и УНДП (ОН), финансиски поддржано од ЕУ. Високите претставници од Светска банка, од УНДП (ОН) и од …

Повеќе »

ДТИРЗ учествуваше на 4 –тата по ред меѓународна конференција на (WFZO) во Дубаи

На 29 април 2018 година во организација на Светската организација на слободни зони (WFZO) во Дубаи, ОАЕ се одржа 4 –тата по ред  меѓународна конференција во која членува и Македонија преку Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони (ДТИРЗ). Во рамките на конференцијата се одржа и презентација на новата Асоцијација на …

Повеќе »

Минималната плата во оваа држава скокна за 155% и сега е 1,6 долари

Властите во Венецуела ја зголемија минималната плата со 155% до 1 милион Боливар. Но сепка, националната валута за истото време изгубила 13% од вредноста во американските долари. Промената беше прогласена лично од претседателот Николас Мадуро само три недели пред изборите за шеф на државата. Кон неа се додаваат и месечни …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 1.3 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, во март 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 1.3 % на месечно ниво, а за 0.5 % на годишно ниво. Во март 2018, во споредба со февруари 2018 година, продажните цени на производителите на …

Повеќе »