ЕКОНОМИЈА

Советот на НБРМ одржа редовна седница, на која го усвои Годишниот извештај за 2017 година

Советот на Народната банка на Република Македонија вчера одржа редовна седница, на која беше разгледан и усвоен Годишниот извештај за 2017 година, при што беше утврдено дека и во текот на минатата година, централната банка успешно ги оствари своите законски дефинирани цели. Девизниот курс беше стабилен, а девизните резерви и …

Повеќе »

Премиерот Заев на Форумот „Инвестиции за долгорочен економски развој“: Создаваме позитивен економски амбиент за нови инвестиции и развој на конкурентноста

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев заедно со заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев и Зорица Апостолска, министеркa без ресор задолжена за странски инвестиции денеска учествуваа и имаа свои обраќања наФорумот „Инвестиции за долгорочен економски развој“. Форумот, на кој …

Повеќе »

Заев: Во јуни очекувам датум за почеток на преговорите со ЕУ

Денеска Премиерот Заев за Извештајот на ЕК пред Комисијата за европски прашања во Собранието на РМ на почетокот на своето обраќање изрази благодарност за работата и соработката на Делегацијата на ЕУ во Скопје и на амбасадорот Самуел Жбогар, во заедничките проекти на патот на нашата земја кон Европската унија, и …

Повеќе »

Толку убава земја, a најмалку посетена во Европа

Има многубројни дестинации и љубопитни места во Европа кои вредат да се посетат. Некои од нив се сосема нови, други се меѓу најпосетуваните во светот. Од Ајфеловата кула во Париз до Прадо во Шпанија и Швајцарските Алпи, туристите поминуваат недели и месеци во разгледување на најимпресивните европски дестинации. Ова може …

Повеќе »

Атрактивни теми и панели на 9-тиот Сараево Бизнис Форум 2018

Сараевo Бизнис Форум, кој ќе се одржи оваа година на 25 и 26 април во Сараево (БиХ), ќе понуди бројни атрактивни теми за бизнис заедницата од регионот и потенцијалните инвеститори од различни делови на светот, чие доаѓање е најавено на најважната деловна и инвестициона конференција во регионот. За време на …

Повеќе »

КОМПАНИИТЕ ТРЕБА ДА ГИ ПРЕПОЗНААТ ПРЕДНОСТИТЕ КОИ ГИ НУДИ АРБИТРАЖАТА И ДА ГО СЛЕДАТ ЧЕКОРОТ СО ТРЕНДОВИТЕ НА СВЕТСКИТЕ КОМПАНИИ – ПРЕДИЗВИЦИ ЗА ПОГОЛЕМА ЕФИКАСНОСТ НА АРБИТРАЖНИТЕ ПОСТАПКИ

Во присуство на домашни и странски арбитри, претставници од бизнис заедницата, реномирани адвокатски друштва, студентите и пошироката јавност, на 19.4.2018 година започна меѓународната арбитражна конференција “ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА ПОМЕЃУ ДЕЛОВНИТЕ ПАРТНЕРИ ПРЕКУ УНАПРЕДУВАЊЕ НА АРБИТРАЖНОТО РЕШАВАЊЕ НА СПОРОВИТЕ- АРБИТРАЖАТА ДЕНЕС: ИНИЦИЈАТИВИ И ПЕРСПЕКТИВИ”, која Постојаниот избран суд – Арбитража при …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев на Енергетскиот Самит во Берлин: Иднината на енергетиката е во развој на капацитети од обновливи извори

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев е на службена посета во Берлин, СР Германија, каде што на покана на германската Влада учествува на „Четвртиот Самит за енергетска транзиција и дијалог за обновливи извори за енергетска сигурност“. Вицепремиерот Анѓушев вчера попладне се обрати …

Повеќе »

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти имале: слабата побарувачка од купувачите и зголемената конкуренција на пазарот

  Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во првото тримесечје од 2018 година е зголемен за 0.1 процентен поен во однос на претходното тримесечје, а зголемен за 1.1 процентeн поен во однос на истото тримесечје од 2017 година. Eкономската состојба на деловните …

Повеќе »

Владата со 4 мерки ќе ја зголемува економскиот раст

Владата на Република Македонија ја разгледа и ја усвои информацијата со Правилници за мерките од Планот за економски раст на Владата – столб 3. Правилниците се однесуваат на следните 4 мерки: Финансиска поддршка на мали и средни претпријатија со тенденција на брз пораст („Газели“), посебна финансиска поддршка за микро претпријатија, …

Повеќе »