ЕКОНОМИЈА

Откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 4.4%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2018 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 4.4% во однос на истиот период од претходната година. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14.0%, а кај продажбата на земјоделски производи …

Повеќе »

КОМП: Основната каматна стапка намалена за 0,25 процентни поени и е на ниво од 2,75%

На 14 август 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. Врз основа на оцената на постојните економски и финансиски …

Повеќе »

Бектеши: Предвреме ќе ја оствариме зацртаната цел – годинава 1 милион туристи ќе ја посетат Македонија

„Според последните податоци што вчера ги објави Државниот завод за статистика, зголемувањето на бројот на туристи продолжува во континуитет, па наместо до 2020, како што прогнозиравме, ние сме на прагот предвреме да ја оствариме зацртаната цел – годинава да оствариме 1 милион туристи, со 3 милиони ноќевања“, рече министерот за …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 2.1 % на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 0.1 % на месечно ниво, а за 2.1 % на годишно ниво. Во јуни 2018, во споредба со мај 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи …

Повеќе »

Усвоен Извештајот за финансиската стабилност во Република Македонија во 2017 година и донесена нова Одлука за методологијата за управување со кредитниот ризик

Советот на Народната банка на Република Македонија денес одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен Извештајот за финансиската стабилност во Република Македонија во 2017 година. Притоа беше констатирано дека македонскиот финансиски систем, во текот на минатата година работеше во поповолно опкружување споредено со 2016 година. Тој ја одржа …

Повеќе »

Со кого најмногу Македонија тргува

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – јуни 2018 година, изнесува 169 098 440 илјади денари и бележи пораст од 13.4 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот …

Повеќе »

Индексот на цените на угостителските услуги во јули 2018 година, во споредба со јуни 2018 година, е зголемен за 1.2 %

Според податоците на Државниот завод за статистика,. Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите Храна за 1.9 % и Алкохолни пијалаци за 1.7 %, додека намалување е забележано во групите Безалкохолни пијалаци за 0.1 % и Ноќевања за 0.2 %. Индексот на цените на угостителските услуги во …

Повеќе »

МТСП: Започнаа интензивните обуки за интегрирано управување со случаеви во системот на социјалната заштита

Министерството за труд и социјална политика и Агенцијата за вработување, во партнерство со УНИЦЕФ и УНДП, денес започнаа со интензивни обуки за интегрирано управување со случаеви. Ова е една од клучните алки во реформата на социјалната заштита, со што се воспоставува систем на социјални услуги во заедницата кои нудат услуги …

Повеќе »

Јавниот долг бележи намалување за првпат после 9 години во 2017 година

Јавниот долг бележи намалување за првпат после 9 години во 2017 година, по што во 2018 година се задржува на тоа ниво. Претходните години јавниот долг беше брзорастечки и неодржлив. Од 2008 година тој рапидно растеше, за да во 2016 година истиот се дуплира. Со одговорно менаџирање со јавниот долг, …

Повеќе »