ЕКОНОМИЈА

ССК ОФИЦИЈАЛНО СОЈУЗ ОД 35 КОМОРИ СО ПРИСТАПУВАЊЕ НА ГЕОДЕТСКАТА КОМОРА

Комората на трговци поединци овластени геодети и трговски друштва за геодетски работи (Комората) пристапи во Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) со што таа е официјално 35та Комора во Сојузот. Комората работи на застапување на интересите на овластените геодети и геодетски друштва, заштита на јавните интереси и јакнење и …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Како заврши првото банкарско полугодие- на штедни книшки историски 6,3 милијарди евра! 

Само по основ на потрошувачки ненаменски кредити граѓаните во банките долажт 1,4 милијарди евра а здолженоста за станбени кредити се доближи до 777 000 000 евра – покажува пресекот на податоците за првото банкарско полугодие, , пренесува неденлната економска анализа на Portalb.mk..  Вкупната депозитна база заклучно со шестиот месец изнесува 6,3 милијарди евра. Народната …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија бележи пораст од 6.5 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – јуни 2019 година, изнесува 194 235 989 илјади денари и бележи пораст од 14.1 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Показатели за првото економско полугодие – трговија, индустрија, градежништво!

Недостигот на обучен кадар, слабата побарувачка од купувачите, зголемените трошоци за труд и зголемената конкуренција на пазарот се четирите клучни фактори кои имаат најголемо влијание врз ограничување на економската состојба во фирмите што се занимаваат со трговија на мало, пренесува анализата на Portalb.mk.  Државната статистика измери пад на индустриското производство во пакет со …

Повеќе »

Костадинов: Покрај инвестициите за две години пораснаа и платите за 10,4 %

Портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов, на вчерашната прес-конференција изјави дека бројките го демантираат Мицкоски, имаме реален економски напредок, маката на ВМРО-ДПМНЕ е што сега парите завршуваат кај граѓаните. Последната прес конференција на Христијан Мицкоски не е ништо друго, освен уште еден доказ за очајната состојба во рамки ВМРО-ДПМНЕ во обид …

Повеќе »

Бектеши: Со новиот Закон за возила се воведуваат еколошки налепници, субвенции за вградување на плински уреди во возилата и замена на стари со нови возила

Министерот за економија Крешник Бектеши ги презентираше последните измени и дополнувања во Законот за возила коишто вчера беа усвоени од Собранието на Република Северна Македонија. Како што истакна министерот Бектеши, законските измени се однесуваат за две важни подрачја, а тоа е сообраќајот и екологијата и се плод на барањата на …

Повеќе »

Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен бележи пад од 1.9%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, изнесува 97.2. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, бележи пад од 1.9%, …

Повеќе »

Зголемување на прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун реално за 7.8%

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во јуни 2019 година, во споредба со јуни 2018 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 8.8%, а реално за 7.8%), Трговија …

Повеќе »

Министерството за култура започнува со конкретни остварувања на капиталните инвестиции во локалната самоуправа

Министерот за култура Хусни Исмаили оствари работна средба со градоначалниците на општините Липково, Боговиње, Врапчиште, Битола, Крушево и претставник од Градот Скопје на која се разговараше за одобрените средства за капитални дотации во областа на културата во 2019 година. По средбата, министерот за култура и градоначалниците потпишаа Договор за реализација …

Повеќе »