ЕКОНОМИЈА

Донесени Стратегискиот план и Програмата за истражувачка активност на НБРМ за следниот тригодишен период

Советот на Народната банка на Република Македонија денес одржа редовна седница на која ги донесе Стратегискиот план и Програмата за истражувачка активност на Народната банка за периодот 2019-2021 година. Стратегискиот план за следниот тригодишен период содржи единаесет стратегиски цели кои јасно ја изразуваат определбата за одржување ниска и стабилна инфлација …

Повеќе »

Владата предвидува низа активности чија реализација отвора можност младинската работа да биде вклучена во делот на активните мерки за вработување

Владата на вчерашната седница ја разгледа информацијата од Работната група за приоритетот „Младинска работа“ со конкретни предлози, план/програма за работа и очекувани идни активности од страна на Владата и другите државни институции. На краток рок се предвидени низа активности чија реализација отвора можност младинската работа да биде вклучена во делот …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, се повисоки за 0.5 % на месечно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во април 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, се повисоки за 0.5 % на месечно ниво, а се пониски за 0.2 % на годишно ниво. Во април 2018, во споредба со март 2018 година, продажните цени на …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев на средба со претставници на Југохром – Приоритет на Владата е Југохром да се рестартира и да работи во согласност со еколошките стандарди

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев оствари средба со претставници на менаџментот и синдикалната организација на Југохром Алшар и со претставници на Синдикатот за индустрија, енергетика и рударство на која се дискутираше со предизвиците кои ги има овој комбинат во процесот изградба на систем за …

Повеќе »

Според потеклото на водата за снабдување на претпријатијата, најголемото количество вода е од изворски води

Прикажаните податоци на Државниот завод за статистика претставуваат резултати за зафатени, користени и испуштени води во 2016 година. Вкупното количество зафатена вода од индустриските претпријатија во 2016 година изнесуваше вкупно 3 709 милиони м3, при што секторот Г – Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација има најголемо учество …

Повеќе »

Тевдовски: Благодарение на минималната, раст на платите во трудоинтензивните дејности и до 21% во март

Податокот кој го објави Државна статистика за растот на платите е показател дека економските политики и мерки кои ги спроведува Владата даваат резултати, рече министерот за финансии Драган Тевдовски денеска во изјава за медиумите. Тој се осврна на објавата на Статистика за раст на мартовската плата за 5,6% на годишно …

Повеќе »

Отвореното општество во Македонија e исправено пред бројни предизвици кои треба да ги надмине

Кои се потенцијалите и можностите, но и предизвиците на отвореното општество? Какви се перспективите на граѓаните и институциите во тој поглед, што тие треба да прават за да ги поттикнат и одржат вредностите кои го чинат отвореното општество? Ова се главните елементи на дискусиите посветени на отвореното општество кои ги …

Повеќе »

Тевдовски: После подолго време јавниот долг е ставен под контрола

За првпат после повеќе од 10 години јавниот долг е ставен под контрола. Отплатени се дел од старите долгови, зголемена е рочноста на издадените државни хартии од вредност, намалена е каматната стапка и зголемена е довербата кај инвеститорите, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски, кој учествуваше на јавната дискусија на …

Повеќе »

Премиерот Заев и вицепремиерот Анѓушев во посета на фабрика во изградба кофинансирана од ИПАРД: Домашните инвестиции охрабруваат и ја движат економијата напред

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев заедно со заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, советничката за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ленче Николовска и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски во рамки на …

Повеќе »