ФИНАНСИИ

Заостанатиот долг за потрошена вода и смет ќе може да се плати без пресметана камата за задоцнето плаќање

Корисниците на услугите на ЈП Водовод и канализација –Скопје и ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје коишто имаат заостанат долг за потрошена вода и смет (тужен и редовен), ќе имаат можност да го платат без пресметана камата за задоцнето плаќање. Можноста да се плати долгот без пресметана камата од страна на …

Повеќе »

Започна аплицирањето за добивање на субвенции за откупувачите на сливи и на пченица од овогодинешната реколта

Сите откупувачи на сливи и преработувачи на пченица од денеска се до 25- ти декември 2018 – та година  ќе може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за откупени сливи и пченица од домашно производство од овогодинешната  реколта. Корисници на подмерката „Директни плаќања за откупени сливи од род 2018 година …

Повеќе »

Народната банка на Република Македонија е домаќин на семинар организиран од страна на Европскиот банкарски орган и  Европската банка за обнова и развој на тема: „Справување со нефункционалните кредити во ЕУ: регулаторни и супервизорски активности”

На 18. и 19. октомври 2018 година Народната банка на Република Македонија е домаќин на семинар организиран од страна на Европскиот банкарски орган и  Европската банка за обнова и развој на тема: „Справување со нефункционалните кредити во ЕУ: регулаторни и супервизорски активности”. Имајќи го предвид негативното влијание коешто го имаат …

Повеќе »

Царовска по повод Денот за борба против сиромаштијата: Со воведување на гарантиран минимален приход, но и со вработување на најранливите се бориме против сиромаштија

Вработувањето може да ги извади лицата од сиромаштијата и да им овозможи достоинствен живот и целосно да ги вклучи во општеството. Затоа, ја подготвивме социјалната реформа со која најранливите лица освен што ќе добиваат поголем надоместок ќе се активираат и на пазарот на трудот. Ова го истакна министерката за труд …

Повеќе »

Министерот Сугарески: Евтини летови ќе има затоа што се од интерес на граѓаните на Република Македонија

Владата на Република Македонија е посебно фокусирана на развој на воздушниот сообраќај на земјата. Доказ за тоа е континуираниот раст на бројот на патници забележан во последната година и половина. Остваривме контакти со многубројни авиокомпании. Некои од нив успеавме да ги убедиме да ја постават Македонија, односно Скопје и Охрид …

Повеќе »

Нови 20 милиони евра за изградба на системите за наводнување Лисиче и Јужновардарска долина трета фаза

За овој проект за втората фаза во тек е тендерската постапка за избор на најповолен изведувач, која што се очекува да биде завршена до крајот на овој месец, по што ќе започне изградбата на системот за наводнување од Удово до Страиште. На вчерашната седница Владата донесе одлука за пренамена на …

Повеќе »

Од денес повисоки цени за горивата

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 3,62%. Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се зголемуваат за 1,00 ден/лит, односно за 1,50 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 01.10.2018 година и со тоа, малопродажната цена …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 8.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во септември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.1 %. Во септември 2018 година, во споредба со септември 2017 година, …

Повеќе »

Се зголемуваaт цените на нафтените деривати

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 3,62%. Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се зголемуваат за 1,00 ден/лит, односно за 1,50 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 01.10.2018 година и со тоа, малопродажната цена …

Повеќе »