ФИНАНСИИ

ГРАЃАНСКИ БУЏЕТ 2020 : ЕКОЛОГИЈА, ДЕТСКА ЗАШТИТА И ПОДОБРА ИНФРАСТРУКТУРА

Општина Карпош за прв пат го објави својот Граѓански буџет за 2020 година. Станува збор за поедноставен начин на следење на буџетските расходи, при што граѓаните ќе имаат увид за текот на реализација на приоритетните проекти за кои ќе се одвојуваат средства од новиот Буџет. Советот на Општина Карпош донесе …

Повеќе »

За прв пат Општината ќе доделува субвенции за електрични тротинети

Новиот буџет на Општина Карпош во идната 2020 година ќе биде развоен. Со него ќе се одвојат средства за предвидениот парк во населбата Карпош 4, ќе бидат засадени повеќе тревни површини со кои хортикултурно ќе се облагороди локалната самоуправа. За прв пат Општината ќе доделува и субвенции за електрични тротинети, …

Повеќе »

Булевар во град Скопје го доби првиот тастер за пешаци – донација од ОКТА  

Компанијата ОКТА како дел од активностите на кампањата за безбедност во сообраќајот „Јас внимавам“ донираше механизми за регулирање на работата на семафорите кои ќе се постават на крстосниците на неколку булевари во Скопје. Станува збор за модерни уреди со чија помош пешаците ќе можат да активираат вклучување зелено светло и со тоа побезбедно да ги минуваат булеварите. Механизмите се …

Повеќе »

Народната банка започнува со објавување нови статистички податоци од доменот на картичното работење

Народната банка започнува со објавување нови статистички податоци од доменот на картичното работење коишто се поврзани со трансакциите во странство со платежните картички издадени од домашни издавачи и со трансакциите во земјата со платежните картички издадени од странски издавачи и со објавување на надоместоците коишто банките и другите даватели на …

Повеќе »

Успешен старт на реализација на измените на мерката 1.2.1 со кои се овозможи набавка на рекордно голем број на високостелни педигрирани јуници

Денеска, во село Логоварди, Општина Битола, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски и директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасовски,  го посетија објектот каде во карантински услови се чуваат 159 јуници, …

Повеќе »

Влада на РСМ: Во земјата не се увезува и не се согорува опасен отпад, државата има пропишано строги закони и стандарди и спроведува сериозни контроли

Во врска со дезинформациите за увоз, складирање и согорување на опасен отпад во државата и поврзаноста со квалитeтот на воздухот, особено во врска со дезинформациите за согорување опасен отпад во Цементарница Усје, Владата на Република Северна Македонија ја информира јавноста за клучните факти кои ја даваат целосната слика во однос …

Повеќе »

Премиерот Заев и директорот на ЕСМ Ковачевски: Со 19 милиони евра ќе се набави механизација за ископ на јаглен и јаловина во РЕК Битола

Електрани на Северна Македонија, која оваа година бележи исклучително успешни резултати како континуитет на успешните деловни политики од 2017 година наваму, вчера пред граѓаните на нашата земја излегува со уште една одговорна корпорациска одлука: 19 милиони евра, како дел од добивката на компанијата оваа година, ќе биде инвестиран за набавка …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Дневно секој граѓанин произведува 1,1 килограм отпад

 Од 2011 година официјалните мерења покажуваат постојан тренд на зголемување на отпадот во земјава. Само за четири години комуналниот отпад е зголемен за 90 000 тони. Најголем “произведувач” на отпад е Скопскиот регион, а најмало количество на создаден комунален отпад има во Југоисточниот регион, пишува неделната анализа на Порталб. Најновото истражување …

Повеќе »

Двајца контролори во Фондот за здравствено осигурување осомничени за примање поткуп од лекар

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе Наредба за спроведување истражна постапка против две лица кои се осомничени дека како соизвршители сториле кривично дело – Примање поткуп од чл.357 ст. 1 во врска со чл.22 од Кривичниот законик. На 23 декември, во ресторан на булеварот „Филип Втори Македонски“ во …

Повеќе »