ФИНАНСИИ

Пандемијата ќе има подолготрајни ефекти, НБРМ со нова проекција за пад од 4,9 отсто за годинава, Владата останува на проекцијата од 4,4 отсто

Пад од 3,3 проценти забележа македонската економија во третиот квартал, под влијание на пандемијата, која придонесе и Народната банка да ја ревидира својата априлска проекција од минус 3,5 проценти на минус 4,9 проценти. Рецесијата за годинава е очекувана, а закрепнување надлежните очекуваат следната година. Државниот завод за статистика вчера официјално …

Повеќе »

Владата ја измени одлуката за годинашното максимално нето-задолжување преку ДХВ

Владата на денешанта седница донесе одлука за изменување на Одлуката за утврдување на максималниот износ на нето – задолжување преку издавање државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2020 година, согласно која максималниот износ на нето – задолжување преку издавање државни хартии од вредност во 2020 година изнесува …

Повеќе »

Станкоски: Прилепскиот комбинат реално го цени тутунот, просечната цена е 171 денар

Тутунскиот комбинат – Прилеп реално го проценува тутунот, тврди генералниот директор, Кире Станкоски. За околу две недели, од почетокот на откупот, преземени се скоро 80 тони тутун, а просечната цена е 171,22 денара, додека на ниво на државата изнесува 165 денари за килограм. Годинава квалитетот е нешто послаб, вли Станкоски, …

Повеќе »

На едно четиричлено смејство во ноември годинава му биле неопходни 33.742,1 денар за задоволување на основните потреб

На едно четиричлено смејство во ноември годинава според Синдикалната минимална кошница на Сојузот на синдикати на Македонија му биле неопходни 33.742,1 денар за задоволување на основните потреби. Од парите 14.149,01 денари или 41,93 отсто на семејството му се потребни за исхрана и пијалоци, 10.808,29 денари, односно 32,03 отсто за домување. …

Повеќе »

Јавниот долг годинава 60 проценти, во 2021 ќе се зголеми за еден до два процентни поени, прогнозира НБ

Народната банка, според прелеминираните проценки, очекува оваа година јавниот долг да биде околу 60 проценти, а наредната година да се зголеми за еден до два процентни поени. Особено е важно, според гувернерката на НБ, Анита Ангеловска Бежоска, буџетските расходи целно да се насочени кон поддршка на растот и потенцијалот на …

Повеќе »

Во Кина почнуваат плаќањата со дигитален јуан

Пекинг, 7 декември 2020 (МИА) – Во трансакциите меѓу клинети во Кина се воведува плаќањето со дигитален јуан, откако кинеската компанија ЏД.ком објави дека стана првата мрежна платформа што прифаќа плаќања во националната крипто валута. Како дел од промоцијата на дигиталниот јуан, компаниите ќе организираат наградна игра со „грепки” „ЏД Дигитс” …

Повеќе »

Догодина постепено стабилизирање на странските директни инвестиции, вели гувернерката Ангеловска Бежоска

Скопје, 7 декември 2020 (МИА) – Странските директни инвестици  годинава ќе бидат забавени на ниво од 1,6 проценти од БДП, а  за догодина се очекува постепено стабилизрање на три проценти од БДП, односно враќање на преткризното ниво. -Странските директни инвестиции  пред  кризата во просек изнесуваа некаде околу 3,3 проценти од БДП. Оваа година  очекуваме …

Повеќе »

Малите и средните претпријатија преку www.bizz4all.mk ќе добиваат бесплатна советодавна помош

Малите и средните компании погодени од Ковид -19 кризата ќе можат преку платформата  www.bizz4all.mk  да добијат бесплатна советодавно-техничка помош од стручни бизнис ментори за креирање на нови стратегии, пронаоѓање нови пазари, подобрување на продажбата, пристап до финансии …… Содржините на платформата се од информативен и едукативен карактер, а преку едноставно пополнување …

Повеќе »

Колкав е БДП во третото тримесечје

Стапката на раст на Бруто домашниот производ во третото тримесечје е -3,3 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика. Во овој период финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, номинално опаѓа за 1,4 проценти, а нејзиното учество во структурата на бруто домашниот производ изнесува …

Повеќе »