ФИНАНСИИ

Фајнанс тинк: Да се идентификуваат делови кои може да влијаат на развојот и да имаат поглем удел кон БДП

Скопје, 10 септември 2020 (МИА) – Фајнанс тинк препорачува да се води сметка за предизвиците кои значат справување со ковид кризата и во престојниот ребаланс на Буџетот да се алоцираат средства токму во тие пунктови и сектори каде е потребно да се инвестираат дополнителни средства, како и да се идентификуваат делови …

Повеќе »

ПСМ Фондација организира бизнис предизвик за лица од 18 до 30 години со грантови за започнување бизнис

Скопје, 10 септември 2020 (МИА) – ПСМ Фондација организира бизнис предизвик во рамки на проектот „Креирање одржливи можности за претприемништво” наменет за лица од 18 до 30 години од Источна Македонија. Целта на предизвикот е да се овозможи поддршка на млади лица кои имаат идеја за започнување сопствен бизнист, а …

Повеќе »

Економски форум „Општините и граѓаните: Заедно кон подобар буџет”

Скопје, 10 септември 2020 (МИА) – Економски форум „Општините и граѓаните: Заедно кон подобар буџет” ќе се одржи денеска во Скопје во организација на мрежата ФИСКАСТ и Finance Think. Тема на форумот ќе биде „Мои пари, моја одговорност”: Партиципативно буџетирање во општините”. Поздравно обраќање е најавено од претставник  на УСАИД во …

Повеќе »

Како ќе се извршува уплатата на депонентите на “Еуростандард банка” АД во стечај

Ги информираме депонентите на “Еуростандард банка” АД во стечај со право на обесштетување и јавноста дека на ден 15.09.2020 година, вторник, ќе започне исплатата на обесштетувањето на осигурениот износ на нивниот депозит до законски утврдениот максимален износ од 1.850.889 денари. Исплатата ќе се извршува преку четири деловни банки и тоа …

Повеќе »

Триесет проценти парична помош за штетите во Ресенско

Скопје, 9 септември 2020 (МИА) – Владата ќе обезбеди парична помош за покривање 30 отсто од штетите во општина Ресен настаните по елементарните непогоди. Како што одлули на денешната седница, Министерството за финансии треба да подготви Одлука за одобрување средства од Буџетот на државата, а Општина Ресен во рок од …

Повеќе »

Битиќи: И со четвртиот пакет мерки платежни картички за граѓаните и помош за компаниите

Скопје, 9 септември 2020 (МИА) – Четвртиот пакет економски мерки повторно предвидува платежни картички за категориите граѓани како самохраните родители и пензионерите со ниски пензии, за категориите кои не беа претходно опфатени, но ќе има и други таргетирани мерки за оние кои не можат без помош во третиот и четвртиот …

Повеќе »

Владата предложи намалување на судската такса за физичките лица

Скопје, 9 септември 2020 (МИА) – Владата на денешната седница предложи намалување на судската такса за физичките лица за седум пати. -На денешната седница Владата одлучи да ја предложи измената на Законот за судските такси со која максималната судска такса за физичките лица се намалува за седум пати (Од 48.000 денари …

Повеќе »

Август со повисоски трошоци за живот од јули за 0,5 отсто

Скопје, 9 септември 2020 (МИА) – Трошоците на живот во август во однос на претходниот месец забележаа пораст од 0,5 отсто, а цените на мало се зголемиле за 0,8 отсто, објави Државниот завод за статистика. Според објавените порадоци пораст е забележан кај сушениот зеленчук, другиот конзервиран и преработен зеленчук за …

Повеќе »

СДСМ: Мицкоски е директно одговорен за поскапување на струјата за 100 отсто за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ

Скопје, 9 септември 2020 (МИА) – Мицкоски има директна одговорност што цената на струјата се покачи за 100 отсто за време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, велат од СДСМ. – Зголемување на цената на електричната енергија за 100 отсто, укинување на евтината тарифа на струјата, зависност на државата од увоз на …

Повеќе »