ФИНАНСИИ

Кога ќе биде соопштен датумот на којшто ќе започне исплатата за физичките лица-депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје?!

Во текот на следните денови ќе биде соопштен датумот на којшто ќе започне исплатата. Физичките лица-депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај ќе бидат обесштетени на осигурениот износ на нивниот депозит до законски утврдениот максимален износ од 30.000 евра и ќе се исплаќа еднократно и ќе биде достапен за …

Повеќе »

МТСП со соопштение за лицата кои имаат трансакциска сметка во „Еуростандард Банка“ АД Скопје

Министерството за труд и социјална политика известува дека надлежниот центар за социјална работа назначува старател за посебен случај на корисници на парични права од социјална заштита, кои не се во можност самостојно да се грижат за своите права и интереси ( корисници на надоместок за помош и нега од друго …

Повеќе »

Контроли во општина Гостивар, се проверува финансиското работење

Финансиското работење на општина Гостивар деновиве се контролира од финансиската полиција и други инспекциски органи. Предмет на контрола биле вработувањата во општината и трошењето на пари за вработените. Инспекторите посебно се интересирале за вработените со договори. Градоначалникот Арбен Таравари ја потврди информацијата и напомена дека станува збор за селективност и …

Повеќе »

Во вториот квартал стапката на невработеност 16,7 отсто

Скопје, 4 септември 2020 (МИА) – Стапката на невработеност од 16,7 отсто е евидентирана во вториот квартал од оваа година, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци бројот на невработени во овој квартал изнесува 159 623, додека бројот на вработени 793 416. Активното население во земјата брои 953 039. Стапката …

Повеќе »

ИЗВЕСТУВАЊЕ до физичките лица – депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај

Физичките лица-депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај ќе бидат обесштетени на осигурениот износ на нивниот депозит до законски утврдениот максимален износ од 30.000 евра и ќе се исплаќа еднократно и ќе биде достапен за исплата од денот на почеток на исплатата на обесштетувањето, се вели во соопштението на …

Повеќе »

Покренато обвинение за поранешна пратеничка за незаконски патни трошоци

Поранешна пратеничка од Струмица е обвинета за продолжено кривично дело Измама во службата, случај во рамки на предметот „Друмарина” што го водеше поранешното СЈО. Таа се товари дека од 2011 до 2015 година до службите во Собранието поднесувала лажни фискални сметки од патарини, како да остварила 904 патувања заради присуство …

Повеќе »

„Пошта” ќе почне постапка за нов договор за услугите за платен промет

Владата на вчерашната седница даде согласност АД „Пошта” да отпочне постапка за преговори за склучување на нов договор за соработка со банка преку која ќе ги врши услугите од платен промет. Досега, АД „Пошта” ги вршуваше услугите од јавен промет преку „Еуростандард банка”, но по отворањето на стечајната постпка на …

Повеќе »

Фондот за осигурување на депозити со ново ИЗВЕСТУВАЊЕ до депонентите во „Еуростандард банка“ АД Скопје

Фондот за осигурување на депозити ги известува депонентите – физички лица (резиденти и нерезиденти) на „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај дека е склучен договор со банките-исплатувачи. Во текот на следните денови, Фондот преку соопштение до медимуите и јавноста ќе ги извести депонентите за точниот датум на почетокот на исплатата …

Повеќе »

Бочварски: Реализацијата на капиталните инвестиции продолжува со сериозна динамика

Ќе продолжиме со сериозна динамика во искористувањето на капиталните инвестиции бидејќи во време на КОВИД криза кога е намалена јавата потрошувачка државата треба да даде се од себе за да ги реализира своите капитани инвестици, изјави новоизбраниот министер за транспорт и врски Благој Бочварски, при неговата прва теренска активност во …

Повеќе »