ФИНАНСИИ

Бесими: Ќе воведеме систем на паметни финансии – стратешки, одржлив, одговорен, реформски и транспарентен

Потребен е систем на „паметни” – смарт финансии. Тој систем ќе ги имплементира реформите кои треба да се направат во јавните финансии во смисла на подолгорочно и поквалитетно планирање на буџетските програми и буџетите, ќе биде континуиран, односно одржлив и во континуитет ќе дејствува кон подобрување на транспарентноста, вели во …

Повеќе »

НЛБ Банка објави детални информации за одложената отплата на месечните кредитни обврски на клиентите – физички лица

  Поради продолжувањето на несаканите ефекти од пандемијата предизвикана од Covid-19 вирусот, а со цел да излезе во пресрет на своите клиенти – физички лица за полесно надминување на негативните последици, НЛБ Банка повторно овозможи одложување на плаќањето на кредитните обврски за сите кредитни продукти. Во врска со оваа можност, …

Повеќе »

„Standard & Poor’s” го потврди кредитниот рејтинг на земјава ББ- со стабилен изглед

Скопје, 5 септември 2020 (МИА) – Кредитната рејтинг агенција „Standard & Poor’s” го потврди кредитниот рејтинг на Северна Македонија ББ- со стабилен изглед, соопшти Министерството за финансии. Потврдата на рејтингот го рефлектира ставот на „Standard & Poor’s” дека, и покрај острата економска контракција во 2020 година Северна Македонија има фискален …

Повеќе »

Кога ќе биде соопштен датумот на којшто ќе започне исплатата за физичките лица-депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје?!

Во текот на следните денови ќе биде соопштен датумот на којшто ќе започне исплатата. Физичките лица-депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај ќе бидат обесштетени на осигурениот износ на нивниот депозит до законски утврдениот максимален износ од 30.000 евра и ќе се исплаќа еднократно и ќе биде достапен за …

Повеќе »

МТСП со соопштение за лицата кои имаат трансакциска сметка во „Еуростандард Банка“ АД Скопје

Министерството за труд и социјална политика известува дека надлежниот центар за социјална работа назначува старател за посебен случај на корисници на парични права од социјална заштита, кои не се во можност самостојно да се грижат за своите права и интереси ( корисници на надоместок за помош и нега од друго …

Повеќе »

Контроли во општина Гостивар, се проверува финансиското работење

Финансиското работење на општина Гостивар деновиве се контролира од финансиската полиција и други инспекциски органи. Предмет на контрола биле вработувањата во општината и трошењето на пари за вработените. Инспекторите посебно се интересирале за вработените со договори. Градоначалникот Арбен Таравари ја потврди информацијата и напомена дека станува збор за селективност и …

Повеќе »

Во вториот квартал стапката на невработеност 16,7 отсто

Скопје, 4 септември 2020 (МИА) – Стапката на невработеност од 16,7 отсто е евидентирана во вториот квартал од оваа година, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци бројот на невработени во овој квартал изнесува 159 623, додека бројот на вработени 793 416. Активното население во земјата брои 953 039. Стапката …

Повеќе »

ИЗВЕСТУВАЊЕ до физичките лица – депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај

Физичките лица-депоненти во „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај ќе бидат обесштетени на осигурениот износ на нивниот депозит до законски утврдениот максимален износ од 30.000 евра и ќе се исплаќа еднократно и ќе биде достапен за исплата од денот на почеток на исплатата на обесштетувањето, се вели во соопштението на …

Повеќе »

Покренато обвинение за поранешна пратеничка за незаконски патни трошоци

Поранешна пратеничка од Струмица е обвинета за продолжено кривично дело Измама во службата, случај во рамки на предметот „Друмарина” што го водеше поранешното СЈО. Таа се товари дека од 2011 до 2015 година до службите во Собранието поднесувала лажни фискални сметки од патарини, како да остварила 904 патувања заради присуство …

Повеќе »