ФИНАНСИИ

Кој ги пушти вчера „бомбите“ од прислушуваните разговори?!

Вчера на интернет се објавија аудио снимки од прислушувани телефонски разговори. Снимките беа постаевни на руската друштвена мрежа VK.com, од корисник под псевдоним „Илија Громовник“. Четирите снимки ги носат следниве наслови: 1. Оливер и Гордана координација пред медиуми 2. Кочо и Саше го пљачкаат ЕЛЕМ 3. Фрчко и Алберт Муслиу …

Повеќе »

МЛС: До крајот на годината ќе се реализираат 43 проекти за развој во осумте плански региони

Владата на Република Северна Македонија донесе одлука за финансирање на 43 проекти кои што до крајот на годината ќе се реализираат во осумте плански региони. За реализација на проектите, средствата во износ од 290 милиони денари, или 4,7 милиони евра се обезбедени од буџетската програма за рамномерен регионален развој на …

Повеќе »

64 години од смртта на Алберт Ајнштајн: И денес зборот Ајнштајн претставува синоним за интелигентен или генијален

Алберт Ајнштајн е германски теоретски физичар, најпознат по неговата теорија на релативноста и теоријата за Еднаквост на масата и енергијата, {\displaystyle E=mc^{2}} {\displaystyle E=mc^{2}}. Ајнштајн ја добил Нобеловата награда за физика во 1921 година „за неговата работа во полето на теориската физика, а особено за неговото откритие на фотоелектричниот ефект.“ …

Повеќе »

Се огласи специјалецот Сашо Житошански кој даде отказ во МВР: Еве кои се причините за отказот од работа!

Сашо Житошански, специјалец во Министерството за внатрешни работи даде отказ поради обидот за предавство со новото име. Сашо на Фејсбук профилот напиша: „Во 2015 година се заколнав дека ќе го штитам Суверенитетот и територијалниот интегритет на РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, мојата Татковина и наследството од нашите предци и ќе ги штитам нејзините …

Повеќе »

Зетот ме тепа, ќерка ми молчи, полицијата немоќна – родители избркани спијат во Градскиот парк во Скопје (Видео)

Додека се одвиваше детска манифестација и паркот ечеше од весела музика, во тревникот легнати гушнати двајца страци и спијат. Во прв момент изгледаше како да се бездомници но нивната приказна открива семејно насилтво со кое полицијата е немоќна да се справи. Целата сторија прочитајте ја на Досие.мк.

Повеќе »

Николовски: На 90 отсто од тутунопроизводителите добија зголемени субвенции за тутунот од реколтата 2018

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со градоначалникот на општина Прилеп имаа средби со земјоделци и тутунопроизводители во врска со плановите за новата производствена реколта за тутунот, но и за останатите мерки за поддршка на земјоделството и руралниот развој. Министерот Николовски потенцираше дека за реколтата 2018-та …

Повеќе »

Се одржува 32-та седница на советот на град Скопје

Советот на Град Скопје на денешната седница ќе разгледува и ќе расправа за поголем број предлог-одлуки и програми за работата на Градот Скопје. На денешната седница Советот ќе расправа по Предлог- одлуки за донесување Регулациски планови на Генералниот урбанистички план на Град Скопје 2012-2022 за четврт: С 12, СИ 07 …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството во март 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во март 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.1 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1.3 %. Во март 2019 година, во споредба со март 2018 година, …

Повеќе »

Министерот Филипче ја отвори обуката за унапредување на здравствените услуги преку јакнење на капацитетите на патронажните сестри во Здравствениот дом Велес

Министерот за здравство, Венко Филипче, утрово во регионалниот едукативен центар во Здравствениот дом Велес ја отвори обуката за унапредување на здравствените услуги преку јакнење на капацитетите на патронажни сестри, во организација на Министерството за здравство, Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки и во соработка со Симулацискиот медицински центар на …

Повеќе »