ФИНАНСИИ

„Постигнување посветла иднина за сите“: Систематска дијагностика за Поранешна Југословенска Република Македонија, спроведена од Светска банка

Поранешна Југословенска Република (ПЈР) Македонија има голем потенцијал за забрзување на економскиот раст, за намалување на сиромаштијата и за подобрување на животниот стандард на своите граѓани, особено за луѓето во најдолниот дел на распределбата на приходите, се наведува во извештајот на Светска банка објавен денес. За да се оствари тоа, …

Повеќе »

Светска банка со позитивна оцена за социјалната реформа, поддршка за трансформација на додатокот за трето дете

Светска банка дава позитивна оценка за реформите на системите за социјална и детска заштита, предложени од Министерството за труд и социјална политика, со кои се очекува трајно да се намали сиромаштијата во Македонија и да се обезбедат еднакви услови за раст и развој за секое дете. Во рамките на извештајот …

Повеќе »

За 13 години долгот на општините пораснал за 56,3 милиони евра

Над 48 милиони евра се долговите на 20- те најзадолжени општини, кои до септември 2017 години беа со блокирана сметка по една и повеќе години. Речиси две третини од долгот на дваесетте најзадолжени општини отпаѓа на три општини – Охрид(20,5 мил.евра), Куманово(3,5 мил.евра) и Тетово(10,4 мил.евра). Владата предложи закон, а …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев и министерот Бектеши на парламентарниот пленум на енергетската заедница – Законот за енергетика овозможува инвестиции со кои ќе се зголеми учеството на енергијата од обновливи извори

Во рамките на претседавањето со Министерскиот совет на Енергетската заедница во 2018 година, вчера во Собранието на Република Македонија се одржа Состанок на Парламентарниот пленум на ЕЗ, со кој претседаваше пратеникот Хари Локвенец, а на кој се обратија и заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, …

Повеќе »

Притвор во траење од 30 дена за Никола Груевски

Kривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје, постапувајќи по предлог на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од незаконското следење на комуникациите во предметот од обвинителството означен како „Талир“, донесе решение со кое го уважи предлогот и …

Повеќе »

Гувернерката на НБРМ: Долгорочен економски раст преку здрави структурни политики

„И покрај изразено приспособливата политика во посткризниот период, реалната конвергенција во земјите од регионот на Централна и Југоисточна Европа е забавена, што упатува дека монетарната политика не може да биде супститут за здрави структурни политики коишто се неопходни за зголемување на потенцијалот за долгорочен раст на економиите.” – истакна гувернерката …

Повеќе »

Колку пари и за што ќе потрошат министерствата и државните агенции во 2019 година?

Повеќе пари за Државната изборна комисија, за Секретаријатот за спроведување на рамковниот договор, за Секретарјатот за европски прашања, за Народниот правобранител, се предвидува со Буџетот за 2019 година. Новата Агенција за примена на јазикот ќе има на располагање скоро 140 000 илајди евра. Со најголеми буџети ќе располагаат министерството за …

Повеќе »

Разгледан и усвоен Извештајот за напредокот во спроведувањето на препораките од Одлуката на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО

На вчерашната своја седница Владата на Република Македонија го разгледа и усвои Извештајот за напредокот во спроведувањето на препораките од Одлуката на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО донесена на неговата 41. сесија (Краков, Полска 2017) за состојбата на природното и културното наследство на Охридскиот регион – добро впишано на …

Повеќе »

Грант од 70 милиони евра за железничката делница Бељаковце-Крива Паланка

На вчерашната седница владата ја разгледа и усвои Информација за потребата од склучување на Договор за грант, во износ од 70 милиони евра, за проектот „Изградба на нова и реконструкција на постојната делница Бељаковце – Крива Паланка – источниот дел од железничката пруга на Коридор VIII, фаза 2“, помеѓу Република …

Повеќе »