ФИНАНСИИ

Индекси на индустриското производство во Р.Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во септември 2014 година, во однос на септември 2013 година, изнесува 109.1. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во септември 2014 година, во однос на септември 2013 година, бележи пораст од 7.7%, во …

Повеќе »

Народните банки на Македонија и Хрватска потпишаа меморандум за соработка

Денес, гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Димитар Богов и гувернерот на Хрватската народна банка, Борис Вујчиќ, потпишаа Меморандум за соработка и размена на информации во областа на монетарната политика и примената на макропрудентните мерки. Меморандумот предвидува размена на знаења и искуства во областа на банкарството, примената на меѓународните …

Повеќе »

Најиновативните компании во светот

Деветта година по ред, Apple беше прогласена за најиновативната компанија во светот во рангирањето на консултантската компанија Boston Consulting Group. Во споредба со минатогодишниот распоред, оваа година Google го претекна Samsung и го зазема второто место, оставајќи го на третата позиција јужнокорејскиот производител. Погледнете кои компании влегуваат во глобалниот Топ …

Повеќе »

Инвеститорите од Wall Street добија подарок од Facebook

Социјалната мрежа Facebook ги објави своите резултати за третиот квартал на 2014 година и од нив се гледа дека месечниот број на активни корисници веќе достигна 1,35 милијарди луѓе. Многу поголемиот дел од редовните претплатници на Facebook се и активни мобилни корисници на услугата. За последниот квартал 1,12 милијарди луѓе …

Повеќе »

Nintendo со изненадувачки добри профити

Јапонскиот производител на видео игри Nintendo, чии производи беа особено популарни во 90-тите, регистрираа изненадувачки профит. Во третиот квартал на годината (јули-септември) компанијата заработила 215 милиони јени, соопштува BBC. Само пред една година во истиот период забележаа загуба од 18 милијарди јени. Повеќето аналитичари очекуваа дека и во 2014 проблемите …

Повеќе »

Каде е Македонија на светската бизнис карта?

Да правиш бизнис во Македонија станува полесно. Или барем тоа го покажуваат податоците од рангирањето Doing Business 2015, изработенi од Светската банка. Во неа Македонија е на 30-то место од 189 анализирани економии. Иако оваа година методологијата е променета и секоја страна е со место, многу различно од минатогодишното, за …

Повеќе »

Deutsche Bank претрпе загуба од 92 милиони евра

Најголемата кредитна институција во Германија, Deutsche Bank објави нето загуба од 92 милиони евра за третиот квартал на годината. Негативните финансиски резултати дојдоа откако компанијата мораше да плати 894 евра трошоци за тужби, соопштува „ББЦ”. Заедно со ова запознаени тврдат дека финансискиот директор на банката, Стефан Краус може да биде заменет. …

Повеќе »

Ако влеземе во ЕУ, може да ни воведат „данок Google”

Гинтер Отингер, кој ќе ја преземе функцијата на комесар за дигиталната економија во новата Европска комисија, планира да ги реформира сегашните правила за заштита на интелектуалната сопственост во ЕУ, во текот на следната година. Една од предвидените мерки е воведувањето на т.н. „Данок Google”, кој во моментот се применува само …

Повеќе »

Во Шведска ја намалија основната камата до 0%

Централната банка на Шведска ја симна основната каматна стапка на нула. На овој начин таа сака да справи со основниот проблем во северната држава – инфлацијата. Ова е рекордно ниска камата. Намалувањето започна кон крајот на 2011 година, кога показателот беше во износ од 2 отсто. Мерката ќе се задржи …

Повеќе »