ФИНАНСИИ

АНАЛИЗА: Како работел јавниот сервис МРТ, за што се трошеле парите?

Патните и транспортните трошоци во пораст, приходите од реклама во пад. Во 2017 година значајно е намален приходот од наплата на радиодифузна такса како резултат на укинување на обврската грдаѓаните да плаќаат РДТ. Јавното радиодифузно претпријетие МРТ, кое чека на длабоки квалитативни реформи и депратизација, го објави консолидираниот Финансиски извештај …

Повеќе »

БЕЗ ЛАЖНИ ВЕТУВАЊА, КОЛКАВА Е РЕАЛНАТА ЗАРАБОТУВАЧКА ВО ГЕРМАНИЈА

Побарувачката за квалификуван медицински персонал на германскиот пазар на труд не е само перспектива создадена само за лекарите и старателите од многу европски и светски земји, туку исто така и за компании ангажирани во регрутирањето на овие вработени и нивно доведување во Германија. Една од нив е и агенцијата „IPP …

Повеќе »

НБРМ ќе ја организира Седматa годишна истражувачка конференција „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика”

Народната банка на Република Македонија, следната недела, ќе ја организира Седматa годишна истражувачка конференција, насловена како: „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика”, којашто ќе се одржи на 12 и 13 април, во Охрид. Оваа конференција традиционално се одржува во знак …

Повеќе »

Се одржа состанок на претставници на регулаторните институции

Денес, во просториите на Народната банка на Република Македонија, се одржа состанок на претставници на регулаторните институции во државава, коишто учествуваат и во Координациското тело за финансиска едукација – Народната банка, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизја на осигурувањето, Комисијата за хартии од вредност и Агенцијата за супервизија на капитално …

Повеќе »

Еве што најавија од Владата за каматните стапки на банките и кредитите

Владата на Република Македонија, на 62 седница, го разгледа и усвои Полугодишниот извештај за износот и бројот на одобрени кредити од Посебниот кредитен фонд (ПКФ), структурата по банки учеснички, како и состојбата на салдото, и го овласти д-р Драган Тевдовски, министер за финансии, со Македонска банка за поддршка на развојот …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Прогресивното оданочување е меч со две острици

Владата прави математики, дел од економистите предупредуваат на негативни ефекти од прогресивно оданочување за месечни приходи повисоки од 1 000 евра. Дали со потегот да се зголеми перосоналецот за оваа категорија на приходи ќе се заштити средната класа и ќе се намали јазот меѓу богатите и сиромашните или ќе се …

Повеќе »

Грците удрија и по џебот на македонците: Халкидики воведува нови такси за туристите

Големото загадување е причината на првиот и вториот крак на Халкидики, Касандра и Ситонија, во летните месеци да се плаќа еколошка такса, која што дополнително ќе удри по џебот на македонците кои редовно ја посетуваат Грција. Градоначалникот на Халкидики, Христос Донтис одлучи на крстосницата кај местото Неа Мудања да се …

Повеќе »

Од денес ќе купуваме поскапи горива

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 2,57%. Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95, се зголемува за 2,00 ден/лит во однос на цената утврдена со Одлуката од 19.03.2018 година, и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 67,50 ден/лит. Малопродажните …

Повеќе »