ФИНАНСИИ

Се уриваат рекорди – државата должи скоро 4 милијарди евра – како ќе се враќаат?

Само за пет ипол години, или од почетокот на 2009 та до август годинава Јавниот долг се зголемил за скоро 2,5 милијарди евра. Порталб анализира, Според податоците од Министерството за финансии сумирани според новата дефиниција за Јавен долг, вкупната задолженост достигна 3,9 милијарди евра, или 46,8% од БДП, што е …

Повеќе »

Колку многу се богати европејците?

Европејците поседуваат богатство во износ од € 56 трилиони долари. Најголема концентрација на средства ја има во Австрија и Германија, покажува новиот извештај. Богатството во Европа го надминува нивото од пред економската криза во 2007 и достигна вредност од 56 трилиони евра во 2013 година. Ова го покажува последниот извештај …

Повеќе »

Втора регионална конференција за осигурување

Потврдена потребата од ефикасен систем за осигурување од природни катастрофи и временски непогоди Катастрофалните поплави кои годинава ги погодија земјите од регионот и предизвикаа огромни штети, уште еднаш ја потврдија потребата од постоење на функционален систем за осигурување од природни катастрофи и временски непогоди, како единствен ефикасен одговор на предизвиците …

Повеќе »

83 милиони евра за соработка со Србија, Турција и Македонија

Бугарија ги претстави програмите за прекугранична соработка со Србија, Турција и Македонија за периодот 2014-2020 со одобрување во Европската комисија. Заедно со националното кофинансирање на партнери земји, буџетот на трите програми изнесува вкупно 83 милиони евра. Тоа е грант од ЕУ за финансирање на проекти од пограничните области. Тие ќе бидат инвестирани …

Повеќе »

Брокер нарачал акции за 617 милијарди долари

Брокер направил нарачка за купување на 42 видови акции на компаниите Toyota Motors, Honda и Nomura. Најголемата нарачка била за 1.96 милијарди акции на Toyota Motors, во вредност 12.68 трилиони јени. Јапонската асоцијација на хартии од вредност (JSDA) ја потврди грешката. Јапонија е втор најголем пазар на акции во светот …

Повеќе »

Светската СПА индустрија забележа највисок раст кај целокупните патувања во туризмот

Светскиот СПА туризам во 2013 се проценува на 3,4 трилиони американски долари. Растот на овој вид патувања се должи на зголемениот интерес на средната класа во светот на здрав начин на живот, најздравите навики и природните методи. Тоа го покажува истражувањето на SRI International, пренесува Ројтерс. Најважните сектори за значителниот …

Повеќе »

За своите акционери Adidas ќе обезбеди € 1,5 милијарди

Вториот по големина производител на спортска стока Adidas ќе стартува програма за откуп на акции во вредност од 1,5 милијарди евра, пишува Bloomberg. Кампањата ќе започне во првиот квартал на следната година и ќе трае 36 месеци, се вели во официјалното соопштение на компанијата. Откупот ќе биде финансиран со сопствени …

Повеќе »

Македонија е 36-та најдобра земја во светот за водење бизнис

Угледниот американски економски магазин “Форбс“ ја позиционираше земјава на 36-то место според можностите за водење бизнис, во конкуренција од 145 земји. Според нив, по осамостојувањето во 1991-та година, Македонија беше најмалку развиена од сите поранешни југословенски републики, а недостатокот од инфраструктура и грчкото ембарго го попречуваше економскиот раст на земјава …

Повеќе »

Овој човек денес заработи 180 милиони долари

Денешниот ден беше доста пријатен за Карл Ајкен. Познатиот инвеститор доста време ја убедуваше eBay да се оддели од компанијата PayPal и компанијата вчера изјави дека ќе го направи. Во 2015 година PayPal ќе се тргува како посебна компанија. Акционерите на eBay во моментов ќе имаат акции и во двете …

Повеќе »