ФИНАНСИИ

Нови 10 милиони евра директна поддршка за земјоделците  

Владата на вчерашната седница донесе одлука за измени на Програмата за директна финансиска поддршка во земјоделство и на Програмата за рурален развој. Со овие измени, владата директно им излегува во пресрет на земјоделските производители со реализација на низа нови мерки од програмата на владата, уште во првите 100 дена. Станува …

Повеќе »

Резултати од работењето на Македонски Телеком за првите шест месеци од 2017 година

 Водечка позиција на пазарот на фиксни говорни услуги со удел од 59,1 отсто  Нето добивката е зголемена за 136 отсто и изнесува 611 милиони денари  Пораст од 6,6 отсто во делот на IPTV и база од 112 илјади корисници Македонски Телеком АД-Скопје има водечка позиција на пазарот …

Повеќе »

5-те најбогати државни фондови во светот

Суверените фондови добија голема популарност во последните неколку години. Од една страна тие станаа инструмент да се акумулираат фискалните суфицити, како резерва за иднината и гарант за стабилноста на јавните финансии и кризните ситуации. А од друга страна, акумулираните значителни средства, се значаен извор за насочени инвестиции на владите во …

Повеќе »

Со кои пари Македонија ќе ги враќа долговите ?

Фазата на сублимирање и оценување на долговите ќе заврши – она што ќе биде важно во периодот штос следува е со кои пари ќе се подмируваат обврските, коментираат економистите. Министертсвото за финансии најави дека се размислува за можен договор со Светска банка. “Во моментов се договара со Светска банка проект …

Повеќе »

Македонија се наоѓа во должнички амбис од 363 милиони евра

Дрбро е што Министерството за финансии одлучи да направи попис на скриените долгови што ги имаат инститициите, општините, јавните претпријатија, министерствата, но потребно е и да се направи детален опис на долговите, разграничување на доспеаните и недспеаните побарувања, коментираат дел од економистите за неделната економска анализа на Portalb.mk . За …

Повеќе »

Работа во Германија која е платена по 150 евра дневно, а несака никој да ја работи – Можеби вие ќе сакате!

Дел од овој износ се одбива на име данок, но сезонските работници дел од тој уплатен данок можат да го добијат назад, доколку поднесат барање на крајот од даночната година Тие кои не се задоволни од дневниците во Македонија, можат да одат во Германија и да заработат и до 10 …

Повеќе »

Исповед на студентка од Македонија: На Миконос заработив 30.000 евра за 3 месеци

“Заедно со моите две колешки од факултет 2015 година летото отидовме на Миконос 3 месеци, не договори агент Грк кој преку посредничка од Скопје договара млади студентки од Македонија да работат на најпознатиот грчки остров. Младата девојка ни пристапи на Фејсбук со комплименти за тоа колку сме убави и ни …

Повеќе »

Општина Аеродром: немаме потрошено ниту еден денар од Буџетот за рекламирање на својата работа и за реализација на проектите

Општина Аеродром реагираше на прес конференцијата на СДСМ и ја информира јавноста дека нема потрошено ниту еден денар од Буџетот за рекламирање на својата работа и за реализација на проектите. Актуелната промотивна кампања на Општина Аеродром е целосно бесплатна и медиумите имаат јасно назначено дека емитувањата се бесплатни, велат од …

Повеќе »

Колку пари заработуваат српските пеачи за Нова Година

Нешто поголеми хонорари ќе добијат Жељко Јоксимовиќ и Здравко Чолиќ. Така Жељко кој настапува на Плоштадот пред Стариот град во Будва, ќе си замине на 1. јануари побогат за 50.000 евра, а Чолиќ кој ќе пее во Нови Сад ќе добие 10.000 евра повеќе, пишуваат од reporter.mk. -Го сакам Нови …

Повеќе »