ФИНАНСИИ

НБРМ издаде и пушти во оптек нови ковани пари

Народната банка на Република Македонија ги издаде и пушти во оптек кованите пари за колекционерски цели „Година на кучето – богата година на кучето“, „Година на кучето – безбедна година на кучето“, „Руски лавиринт“ и „50 години од Македонската академија на науките и уметностите“ („Службен весник на Република Македонија“ бр. 90/17 …

Повеќе »

Нов систем на ДДВ во ЕУ

ЕК ги започна своите планови за најголемата реформа на ДДВ, согласно правилата на ЕУ. Според ЕК повеќе од 150 милијарди евра ДДВ се губат секоја година, што значи дека земјите-членки на ЕУ пропуштаат приходи кои би можеле да се користат за училишта, патишта и во здравството. Се верува дека околу …

Повеќе »

УЈП излезе со соопштение во врска радиодифузната такса! Еве што порачаа

Управата за јавни приходи објави дека во согласност со Законот за изменувањето на Законот за аудио и аудиовизуелните медиумски услуги, со кој се укинува радиодифузната такса, ќе прекине со достава на решениија за утврдување на оваа јавна давачка. Од УЈП апелираат граѓаните и фирмите што имаат обврска за плаќање на …

Повеќе »

Цените на угостителските услуги во септември 2017 година, во споредба со август 2017 година, е намален за 0.1%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во септември 2017 година, во споредба со август 2017 година, е намален за 0.1%. Споредено по групи на услуги, намалување е забележано во групата Храна за 0.2%. Индексот на цените на угостителските услуги во септември 2017 година, …

Повеќе »

ЈП „Македонски шуми“ со демант: Поради наследен долг не може да се обезбеди потврда за бонитет на претпријатието

Поради наследен долг од претходната власт по основ на неплатен данок, ЈП „Македонски шуми“, не можеше да обезбеди потврда за бонитет на претпријатието, што е основен услов за учество на еден тендер. Откако е констатирана состојбата,  новото раководство на „ЈП Македонски шуми“, со домаќинско работење, за краток период успеа да …

Повеќе »

ЈП „Водовод“: Откако СДСМ дојде на власт, студентските домови немаат платено ниту една сметка за вода

ЈП „Водовод и канализација“ преку соопштение рече дека во јуни Владата ветила дека ќе ги подмири сметките за вода за студентскиот дом „Кузман Јосифовски-Питу“, но дека тоа не го направила. -Сакаме да ја демантираме изјавата на в.д. директорот на Државниот студентски дом ‘Скопје’, Атанас Бојчев, и натписите во одредени медиуми …

Повеќе »

Еве ја вашата шанса за „зелена карта“ на САД! Почнува лотаријата

Стејт департментот на САД го означи пчетокот на Лотаријата за таканречените зелени карти. Електронските формулари за регистрација се доставуваат од 12 часот на полноќ на 3 октомври 2017 до 12 часот на полноќ на 7 ноември 2017 година. Кандидатите можат да го пополнат електронскиот формулар Е-ДВ во текот на периодот …

Повеќе »

Стартапот Mint Labs на македонката Весна Прчковска доби милионски инвестиции

Додека Македонија мака мачи да направи квалитетни стартапи и да успеат да ja пробијат бариерата од 1 милион евра инвестиција, македонците низ светот немаат таков проблем. Уште еден доказ за тоа е и Mint Labs, стартап основан во Барселона, Шпанија каде што македонката Весна Прчковска е ко-основач, информира mbh.mk. Станува …

Повеќе »

Еве каде отидоа парите по смртта на милионерот Хју Хефнер (Видео)

Сопругата на Хју Хефнер, Кристал Харис, нема да ја наследи состојбата на нејзиниот покоен сопруг. Пред свадбата со основачот на Playboy таа потпишала предбрачен договор со прилично строги услови. Покрај тоа, нејзиното име не се споменува во волјата на бизнисменот. Наследството на Хепнер ќе оди кај неговите деца, Кристи, Дејвид, …

Повеќе »