ФИНАНСИИ

Блокирана сметката на Ивона Талевска

Трансакциската сметка на главната уредничка на весникот „Вечер“, Ивона Талевска е блокирана, објавува Фокус кој се повикува на адвокат кој се обидел да наплати долг од нејзината сметка. Адвокатот требало да наплати, како што објавува Фокус, околу 1.500 евра за адвокатски трошоци и судски такси, откако Талевска изгубила два судски …

Повеќе »

Кои професии заработуваат најмалку, а кои најмногу во Германија

Според податоците на германскиот економски весник Wirtschaftswoche постојат големи разлики во просечните месечни плати во Германија. Ова се должи најмногу на секторот во кој работи работникот. Германското издание пишува дека разликата во средното месечно плаќање на вработените достигнува неколку илјади евра. Податоците покажуваат дека најмалку во Германија заработуваат вработените кои …

Повеќе »

Зголемување на цената на осигурувањето при регистрација на возила и до 200 проценти

Новиот правилник кој се применува од почетокот на годинава, предвидува сопственикот на возилото со кое ќе направи штета да плаќа малус или значително поскапа осигурителна полиса, се додека не ја покрие сумата од штетата. Со ова најголем проблем имаат компаниите кои во својот возен парк имаат повеќе од 6 возила. …

Повеќе »

Се одбележува почетокот на Глобалната недела на парите

Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија коешто го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието и Сојузот на микрофинансиски организации на 27 март 2017 …

Повеќе »

Министерството за финансии со ново задолжување денес! Еве што порачаа од СДСМ

Недозволиво е Министерството за финансии во период на формирање на новата реформска Влада да продолжува со неконтролираното и нетранспаретно задолжување на граѓаните и идните генерации, велат од СДСМ. Министерството за финансии денеска ги задолжи граѓаните со нов нето долг од 6.56 милиони евра. Техничкиот министерот за финансии во заминување, Кирил …

Повеќе »

Која е просечната исплатена нето плата во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јануари 2017 година, во однос на јануари 2016 година, изнесува 102.2. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (9.4%), Јавна управа …

Повеќе »

Игор Златков: Земјоделците парите од субвенциите најверојатно ќе ги добијат од денес

Земјоделците парите од субвенциите најверојатно ќе ги добијат од денес. Вака вели Игор Златков новоназначениот директор на Платежната агенција кој официјално утре ќе стапи на својата функција. Првично беше најавено исплатата на субвенциите да продолжи неделава, но тоа се пролонгира со назначувањето на Златков за нов директор на Платежната агенција, …

Повеќе »

Заев: цел ден евтина викенд тарифа на струјата, и во сабота и во недела

Да не беа блокирани демократските процеси за формирање нова реформска Влада од Ѓорге Иванов и Никола Груевски, овој викенд граѓаните ќе имаа цел ден евтина викенд тарифа на струјата, и во сабота, и денеска, во недела. Дневна евтина тарифа на струјата ќе имаше и секој работен ден, по два часа. …

Повеќе »