ФИНАНСИИ

За пациентите со ретки болести годинава над 6 милиони евра, 2,5 милиони евра повеќе од лани

Со зголемувањето на буџетот за набавка на потребните лекарства за лицата на кои им е потребна скапа терапија што за нив значи живот, како и со проширување на листата на лекарства, во последниве години е направено значително поместување од долгогодишниот статус кво во третманот на пациентите со ретки болести. Во …

Повеќе »

Кои предлог одлуки денес ќе ги носи Владата на Република Северна Македонија на својата 132 редовна седница?!

Владата на Република Северна Македонија денеска ќе ја одржи својата редовна 132 седница со повеќе точки на дневен ред од својата програмата за работа и од интерес на граѓаните. На оваа седница министрите во Владата ќе ја разгледаат Предлог-одлуката за утврдување на стратешките приоритети на Владата на Република Северна Македонија …

Повеќе »

Судот донел одлука: Еве каква казна заработија лицата кои го поставија албанското знаме на Самоиловата тврдина

Глоба и 5 години забрана за влез во Македонија заработи едно лице кое беше инволвирано во индидентот со албанското знаме кој се случи денес во Охрид, соопштува порталот centar.mk. Полицијата брзо реагирала по инцидентот со поставувањето на албанското знаме на Самоиловата тврдина во Охрид, при што привело две лица,  а одлуката …

Повеќе »

Ристова: Има и други нешта што треба да се дознаат …

Професорката Мимоза Ристова која беше избрана за “Научник на годината на УКИМ” за 2016 година и борец за човековите права преку својот Facеbook профил на истражувачките новинари им подарува неколку клучни реченици и клучни зборови со кои ќе можат да ја истражат ВИСТИНАТА, а на заблудените да им предочат факти …

Повеќе »

Одлични вести за земјоделците: Нови огласи за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство работи на подготовка на нови огласи за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп, кои ќе бидат објавени по завршувањето на изборите за претседател на Република Северна Македонија и на локалните избори за избор на градоначалник во општините Охрид, Дебар и Ново Село. Се …

Повеќе »

Се огласи Најчевска на Facebook: Еве што и порача на Силјановска

„Што да се слави Гордана? Тоа што сакаш да бидеш Иванов во сукња? Или тоа што го поддржуваш најреакционерниот режим? Или тоа што сакаш да не вратиш во калта од која тукушто исчекоривме? Или тоа што правдата со која ти е полна устатата не значи правда за сите оние кои …

Повеќе »

Бачев: ВМРО-ДПМНЕ во последните петнаесетина години веќе не е партија, туку крило на пребеганите од СДСМ

„На повеќе наврати пишував дека нема македонски кандидати на овие избори и затоа не треба да се излегува на изборите. Но, покрај државниот, членовите на ВМРО-ДПМНЕ (оние вистинските) имаат и партиска причина да не излегуваат на изборите. ВМРО-ДПМНЕ во последните петнаесетина години веќе не е партија, туку крило на пребеганите …

Повеќе »

Се огласи синот на пратеничката Мира Стојчевска: Еве што најави преку Facebook

Синот на пратеничката Мира Стојчевска, преку Фејсбук најави дека ќе даде отказ од Електрани на Македонија. – Сакам да ја известам јавноста дека јас како дипломиран геодетски инженер на Градежен Факултет – Скопје при УКИМ, свесен за моите знаења и способности имам капацитет да работам во било која компанија од …

Повеќе »

За фарбаните јајца и запалените свеќи …. Форма или традиција на една вера, но не и суштина!

Ни фарбаните јајца, ни запалените свеќи, ни шише масло, ни пар чорапи, ни крпа, ни трикратното крстење кога поминуваме покрај верски храм, ни било што друго од ваков вид, претставува БОЖОВНОСТ на еден човек, на еден град, на еден народ. Сето тоа е само ФОРМА или традиција на една вера, …

Повеќе »