ФИНАНСИИ

Со новиот јавен повик за земјиште до 3 хектари, секоја педа земја се става во функција

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство објави јавен повик за доставување на понуди за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари. Се работи за повик наменет за неатрактивно земјиште, поточно од пониска класа и на поголеми надморски височини. Врз земјиштето не смее да има востановено …

Повеќе »

МЗШВ: Со новиот јавен повик за земјиште до 3 хектари, секоја педа земја се става во функцијa

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство објави јавен повик за доставување на понуди за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари. Се работи за повик наменет за неатрактивно земјиште, поточно од пониска класа и на поголеми надморски височини. Врз земјиштето не смее да има востановено …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Скоро 74% од месечните трошоци – за храна и за сметки

За храна, најсиромашните месечно трошат 74 евра, најбогатите 340 евра.  Просечно, на едно семејство му се потребни  528 евра за да го истурка месецот – односно да ги подмири неопходните животни трошоци. Во измнатиот период, иако инфлацијата се движи во очекувани рамки а според прогнизите таа ќе се засили во …

Повеќе »

Бабовски : Почна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка  за рибарство и аквакултура

Од денеска до 27- ми декември, сите субјекти кои произвеле или продале риба од сопствено производство на пазарите, ќе може да аплицираат за добивање на финансиска поддршка по Програмата за финансиска поддршка во рибарство и аквакултура. Срествата по оваа програма може да ги добијат сите субјекти кои набавиле порибителен материјал …

Повеќе »

Во октомври 2018 година предвидена е изградба на 1 591 стан, со вкупна корисна површина од 116 486 м2

Според податоците на Државниот завод за статистика, во октомври 2018 година се издадени 276 одобренија за градење, што е за 31.0 % помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5 815 745 илјади денари,  што е за 45.7 % …

Повеќе »

Апасиев: Фрлете им ја медицината на кучињата, таа и онака веќе не е за сиромашните

Автор: Димитар Апасиев, за ЛЕНКА Вие доктори, дојдете со вашиот скалпел и дисецирајте го за нас, со мирна рака, ова наше општество кое ита кон распаѓање… БЕЛИТЕ МАНТИЛИ НЕ СЕ ЗА „ОБИЧНИТЕ“ Не ретко, во мигови на социјално освестени дебати, на некои мои пријатели – лекари им ја поставувам следнава …

Повеќе »

Изградбата на системот за наводнување Лисиче 2 ќе обезбеди вода за наводнување на околу 5.000 хектари земјоделска површина

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска во општина Велес одржа работен состанок за реализација на проектот за „Повеќенаменски ХС Лисиче 2“. На состанокот присуствуваа жители од велешкиот регион, пратеници, градоначалниците на Велес и Чашка, директорот на ЈПВ Лисиче, директорот од Управата за водостопанство и претстваници од МЗШВ …

Повеќе »

Проект на БЈН и СБ: Зајакнување на транспарентноста и намалување на ризикот од корупција во јавните набавки

Сигнализирање ризик од корупција, надградба на електронскиот систем за јавни набавки и јакнење на капацитетот на Бирото за јавни набавки, се трите успешно имплементирани активности преку заедничкиот проект на БЈН и Светска банка за „Зајакнување на праксата на јавни набавки“. Министерот за финансии, Драган Тевдовски, вели дека овој проект и …

Повеќе »

Се овозможува пристап на УЈП до приливите на граѓаните од страна на банките

Со усвојување на Предлог-законите за изменување на законите за банки и за Управата за јавни приходи, се овозможува пристап на УЈП до приливите на граѓаните од страна на банките. Тоа на Управата ќе и овозможи да ги добива потребните податоци за изработка на претпополнетите пријави за данок на личен доход. …

Повеќе »