ФИНАНСИИ

Европа да се раздели со еврото, ако сака да продолжи напред

Економскaтa елита на светот во лицето на носителите на нобеловите награди по економија се сомневаат во успехот на еврото за во иднина. Дури и нешто повеќе – некои од лауреатите гледаат токму во еврото како коренот на проблемите на европската економија и дека само неговото отстранување може да ги подобри …

Повеќе »

Се зголемува веројатноста Германија да западне во рецесија

Веројатноста германската економија да западне во рецесија значително се зголемува. Ова го покажува анализата на Институтот за макроекономија. Ризикот од рецесија во Германија во јули беше 7,5%, а во август се зголеми до 25%. Економистите смируваат дека земјата се уште е во „зелената зона”. Создадениот систем делува на принципот на …

Повеќе »

Сиромашните Грци ќе добиваат до 400 евра минимален загарантиран приход

Илјадници семејства во Грција живеат на прагот на сиромаштијата, кој во иднина ќе добиваат минимален загарантиран приход. Тој ќе биде во форма на месечна помош во износ од 400 евра. Тоа го предвидува пилот програмата, која ќе биде применета првично во 13 општини на земјата. Таа е изготвена од Министерството …

Повеќе »

Франција ја повлекува еврозоната назад

Бавни се реформите во Франција кои ја ставија еврозоната во ризик од нова криза. Центарот за економски и бизнис истражувања тврди дека и покрај колебливото обновување на остатокот на еврозоната, најголем буџетски дефицит на Франција, трајно високата невработеност и хроничниот проблем со конкурентноста значат дека втората најголема економија во Европа …

Повеќе »

Акциите на Тетекс Тетово со најголем пораст

Денес на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 10.481.838,86 денари (170.438,62 евра) од кои 10.480.008,86 денари се остварени на Официјалниот пазар, додека на Редовниот пазар се истргувани хартии од вредност во вредност од 1.830,00 денари. Од акциите кои што се тргуваат на Официјалниот пазар најголемо учество во …

Повеќе »

Иран и Русија пред историска комерцијална трансакција за 20 милијарди долари

Владимир Путин е пред трговски договор од 20 милијарди долари, кој ќе му овозможи да ги заобиколи западните санкции во енергетската сфера, соопштува британскиот The Daily Telegraph. Трансакцијата е на пат, откако рускиот министер за енергетика Александар Новак и министерот за нафта на Иран Бижан Намдар Занган потпишаа 5-годишен меморандум …

Повеќе »

Акциите на Комерцијална банка денес со најголем пораст

Денес на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 5.773.094,11 денари (93.872,82 евра) од кои 5.763.044,11 денари се остварени на Официјалниот пазар, додека на Редовниот пазар се истргувани хартии од вредност во вредност од 10.050,00 денари. Официјалниот пазар учествува со 99,82% во остварениот промет, додека Редовниот пазар учествува …

Повеќе »

Лондон со амбиции за глобален центар на криптовалутите

Џорџ Озборн, гувернер на Централната банка на Велика Британија, им наложил на неговите подредени да направат анализа, која ќе трага по сите бенефиции и закани од дигиталните валути, кои во моментов не се регулирани во никој случај, пренесе британскиот Telegraph. Се очекува истражувањето да биде подготвено во есен. Таа ќе …

Повеќе »

Time Warner одби зделка за 80 милијарди долари

Медиумскиот магнат Руперт Мардок ја повлече својата понуда од 80 милијарди долари за купување на американската група Time Warner, пренесоа светските агенции. За понудата беше соопштено официјално во средината на јули. Сега Мардок појасни дека предлогот на неговиот медиумски конгломерат XXI-st Century Fox не било прифатен како атрактивен од Time …

Повеќе »