ФИНАНСИИ

Cashback World едукација: Како да станете член на Cashback World

Сакате да пазарувате со предности и бројни придобивки? Сакате да добиете повеќе кај над 120.000 Трговски Партнери ширум целиот свет? Нема проблем! Сè што треба да направите е да се регистрирате во Cashback World и уште веднаш да започнете да профитирате. Постојат два многу едноставни и БЕСПЛАТНИ начини за регистрација …

Повеќе »

Град Скопје ќе воведува дополнителна тарифа за наплата на такси превозот на патници ?

Советот на Град Скопје на денешната седница ќе расправа и за одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за авто-такси превоз на патници на подрачјето на Град Скопје, со која ќе се воведе дополнителна тарифа за наплата на такси превозот на патници согласно со последните измени во Законот за измени …

Повеќе »

Советот на Град Скопје денеска ќе расправа за измена на цената за час паркирање на јавните површини и на паркиралишта

На денешната седница Советот ќе решава за Одлуката за изменување и дополнување на ценовникот на услугите што ги извршува ЈП „Градски паркинг“, односно за измена на цената за час паркирање на јавните површини и на паркиралишта со кои стопанисува ЈП „Градски паркинг“ во денови кога ќе бидат прогласени вонредни мерки …

Повеќе »

МТСП: Негата за трето лице и понатаму ќе се исплаќа, се унапредуваат и други права на лицата со попреченост

Министерството за труд и социјална политика во Предлог- законот за социјална заштита којшто е во завршна фаза на подготовка не ги крати, туку ги унапредува правата на лицата со попреченост. Исто така, при подготовка на истите направени се конултации со засегнатите страни и разговарано е со здруженијата на лица со …

Повеќе »

Владата и подигна споменик на Есма Реџепова, но никој не ја забележа грешката на нејзиниот споменик

После цели две години од смртта на Есма Реџепова-Теодосиевска, нејзиното вечно почивалиште конечно доби споменик. Навистина е штета што посветата не е според стандардите на македонскиот литературен јазик, па всушност треба да стои Споменикот го подигНа Влада на РМ, а не подига како што е напишано сега. (Подигна -свршен глагол, …

Повеќе »

Преку проекти од програмата за Рурален развој парите од даноците повторно ги враќаме кај граѓаните

Управата за Јавни приходи и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот равој, денеска потпишаа Меморандум за соработка со цел за брза размена на податоци помеѓу двете финансиски институции. Меморандумот го потпишаа директорката на УЈП, Сања Лукаревска и директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски. Размената на податоците помеѓу двете институции …

Повеќе »

Премиерот Заев на конференција за борба против корупцијата: Не отстапуваме од нашата заложба за борба против корупцијата, казнивоста нема да се избегне во ниту еден случај

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев вчера учествуваше на Конференција посветена на антикорупциските процеси и проекти на Владата, институциите и граѓанското општество „За општество ослободено од корупција“ во организација на Цивил и Зелена Лупа. На конференцијата свои воведни обраќања имаа Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, …

Повеќе »

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е 3.0 %

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2018 година е 3.0 %. Во третото тримесечје од 2018 година, најголем пораст е забележан во секторите: Њ, О и П – Уметност, забава и рекреација; Други услужни дејности; Дејности на …

Повеќе »

Општина Кисела Вода спроведува ред за чистота: Инспекторите досега казниле најмалку 10-тина лица

Општина Кисела Вода информира дека во текот на последниот квартал од тековната година, овластениот комунален инспектор и овластените комунални редари изрекле 10 парични казни во висина од 50 евра во денарска противвредност за прекршоци сторени согласно Законот за јавна чистота (оставање на градежен материја, оставање на ѓубре како и продажба …

Повеќе »