ФИНАНСИИ

Уапсен поранешниот директор на УБК, Владимир Атанасовски

Уапсен поранешниот директор на УБК, Владимир Атанасовски Поранешниот директор на УБК, Владимир Атанасовски, е уапсен синоќа. Тој бил на апанажа до 16 јуни 2018 година и оттогаш е во партискиот безбедносен совет. Тогашниот директор на УБК Атанасовски раководеше со функцијата од први септември 2016 година до 16 јуни 2017 година. …

Повеќе »

ФАО ја зголемува поддршката за македонското земјоделство, преку четири нови регионални проекти во вредност од 1,5 милиони долари

На заедничка прес конференција, одржана денес во Скопје, ФАО и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), најавија зголемување на поддршката на ФАО за македонскиот земјоделски сектор преку четири проекти за регионална соработка во областите на здравјето на животните и растенијата, намалување на загубите и отпадот на храна и одржливо …

Повеќе »

Општината Свети Николе појаснува за една од констатациите на државната ревизија, врзани за продажбата на три парцели земјиште

Во соопштение Општината Свети Николе ги појаснува информациите, кои се појавија откако беше објавен извештајот на Државниот завод за ревизија. Во овој извештај се нотираат повеќе неправилности и кршење на закон од страна на претходната локална власт, раководена од тогашниот градоначалник Зоран Тасев, пишува Моја општина. Општината појаснува за една …

Повеќе »

Ревизија во Кабинетот на Претседателот

Плаќање на надоместок на физичко лице за користење деловен простор во Тетово, три судски случаи во кои тужена страна е Претседателот на РМ, отсуство на одредби за регулирање на висината на платата на посебните советници во одделни институции – ова се дел од наодите и забелешките во ревизорските извештаи кои …

Повеќе »

Владата обезбеди првични средства за план и мерки за намалување на аерозагадување за 2019 година

Владата на Република Македонија на 102-рата седница го разгледа и усвои предлогот за план и мерки за утврдување Програма за намалување на аерозагадувањето во Република Македонија. Соодветно на тоа, на седницата е донесена одлука за измени и дополнување на Одлуката на Владата на РМ за утврдување на стратешките приоритети за …

Повеќе »

Анализа: Блокираните општини живеат со месечен лимит и наталожени долгови

Колку всушност должат 20-те најзадолжени општини во Македонија, кои со години работат со блокирана сметка, беше предмет на истражување и анализа на Здруженинето на граѓани Медиа плус од Штип, пишува ММС. Почнавме од годината 2012-та до датумот  30-ти септември 2017 година, пред почетокот на Локалните избори 2017, кога овие општини побараа финансиска …

Повеќе »

ЦЕФ ги претстави успешните реформи на НБРМ во доменот на статистиката на финансиските сметки

Центарот за извонредност во финансиите (ЦЕФ), како меѓународна организација чијашто мисија е да го поддржи развојот на капацитетите на финансиските службеници во Југоисточна Европа, деновиве ги претстави реформите и резултатите коишто Народната банка на Република Македонија (НБРМ) ги оствари со активностите спроведени досега од доменот на статистиката на финансиските сметки. Притоа, …

Повеќе »

ГДУ: Дали и судиите се прислушувани?

Во актуелните настани со можните преслушувања во обвинителството, од политичката партија ГДУ порачуваат дека ефикасна истрага и одговорност за скандалот со прислушувањето на обвинителите мора да има. „Кој ги поставил уредите, точно кога, со која цел, дали некој бил во тек со обвинителските истраги и дали јавните обвинители биле уценувани …

Повеќе »

Објавен вториот јавен повик за интерес за купување земјоделско земјиште во државна сопственост под оранжерии

Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство го објави вториот јавен повик за доставување на понуди за интерес за купување на земјоделско земјиште во државна сопственост под оранжерија и помошни објекти во функција на оранжеријата, односно на стопанскиот двор во функција на оранжеријата Право на учество на јавниот повик имаат физички лица …

Повеќе »