ФИНАНСИИ

Европејците плаќаат највисоки даноци

Европските граѓани плаќаат највисоки даноци во светот. Ова се наведува во извештајот на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), земајќи ја во предвид големината на порезите во сите 34 земји членки на неа. Според пресметките највисоки се даноците во Данска. Приходите од нив изнесуваат 48,6% од бруто домашниот производ …

Повеќе »

Кои сектори во Македонија забележаа најголем промет во трговијата на големо

Прометот во трговијата на големо по производи во 2013 година изнесува 147 241 830 илјади денари. По групи на производи, најголем промет од 37.1% е остварен во групата „Трговија на големо со цврсти, течни и гасовити горива и слични производи“, потоа во групата „Трговија на големо со фармацевтски производи“ 12.1%, …

Повеќе »

НБРМ: Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо

На 9.12.2014 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија и земјите во регионот, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и најновите макроекономски показатели во контекст на поставеноста на монетарната политика. Оцената на економските и финансиските …

Повеќе »

Новата ракета „Аријана 6″ ќе чини € 8 милијарди и ќе обезбеди 35 000 работни места

Земјите членки на Европската вселенска агенција одобрија финансирање на нова ракета „Аријана 6″, откако ги здружија ресурсите за да се справат со растечката меѓународна конкуренција. Новата ракета ќе ја замени сегашната „Аријана 5″ со своето прво лансирање во 2020 година, соопшти францускиот државен секретар за истражување Женвиев Фиоразо по министерската …

Повеќе »

Велика Британија ги удвои платите поради недостигот на квалификувана работна сила

Велика Британија ги удвои платите поради недостигот на квалификувана работна сила. Сега, 1000 фунти неделно добиваат португалските ѕидари кои работат во Велика Британија, пренесоа БиБиСи. Така, во многу градежни компании од Велика Британија се зголемиле двојно надоместоците за работниците од јужноевропската држава. „Средно неделната плата на еден ѕидар е околу …

Повеќе »

Просечната плата во светот е 1600 долари, а во развиените земји 3000 долари

1600 долари била реалната средномесечна плата во светот во 2013 година. Тоа е раст од 2% во однос на претходната година, покажа анализата на Меѓународната организација на трудот (IOL). Забележанo е забавување на темпото на раст, кое во 2012 беше 2,2%, а пред кризата – во периодот 2006-2007 година, платите …

Повеќе »

Банкротираше модниот бренд Mexx

Холандскиот производител на модната облека и додатоци Mexx, е прогласен за банкротиран, објавија во Financieele Dagblad. Според податоците на весникот, причината е економскиот пад. „И покрај банкротот, продавниците засега ќе останат отворени за да биде распродадена достапната облека”, прецизираше весникот. Производството на Mexx се пласираше во 50 држави. Во моментов …

Повеќе »

Колкав пораст и намалување забележуваат трошоците за живот во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во ноември 2014, во однос на претходниот месец, изнесува 100.0, а индексот на цените на мало 99.7. Индексот на трошоците на животот во ноември 2014 година е на исто ниво со претходниот месец, но е забележано движење на цените …

Повеќе »

Еве како да заработите: Земете ги овие 50€ и тргувајте со цената на акциите на Google на светската берза

Цената на акциите на Google од Септември, кога повторно беше покренета истрага против оваа компанија, па се до денес падна 9.43%, меѓутоа сеуште е 7.5% над нивото кое го имаше после поделбата на акциите во април оваа година. FXLider, специјално на читателите на “BiznisVesti”, им нуди 50€ наменети за тргување …

Повеќе »