ФИНАНСИИ

Со продажба на пакет акции DEG ја поттикна ликвидноста на Атлантик Група на берзата и пазарите

Германската развојна банка DEG стави во процес на забрзана регистрација 207,173 акции на Атлантик Група, водени од страна на инвестициската компанија Интеркапитал што сочинуваат 6,21 процент од капиталот. DEG е долгорочен развоен партнер на Атлантик Група уште од аквизицијата на Цедевита во 2001 година, кога банката се вклучи во финансирањето, …

Повеќе »

Вмрежување на текстилни компании од Р. Македонија и Р.Србија

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија, заедно со Стопанската Комора на Република Србија и Текстилното трговско здружение на Македонија-Текстилен кластер, а поддржана од Амбасадата на Република Македонија во Република Србија, организаа B2B (business to business) настан кој се одржа во Белград на 27-ми ноември 2014 …

Повеќе »

Со 315 милијарди евра ќе се стимулира економскиот раст и вработувањето во Европа

Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, пред Европскиот парламент го презентираше својот план за инвестиции во европската економија, кој изнесува повеќе од 315 милијарди евра. Според Јункер 315 милијарди евра треба да бидат собрани во европски фонд за инвестиции. Главната задача на Фондот е да го стимулира економскиот раст и вработувањето …

Повеќе »

Смартфонот на Amazon рекордно поевтинува

Смартфонот на Amazon Fire Phone рекордно поевтине и некодираната верзија се продава за 199 долари, што е далеку под првично објавената цена од 649 долари, објави „Бизнис инсајдер”. Освен тоа, оваа цена е премногу ниска за некодиран телефон во принцип. Повеќето паметни телефони во САД одат по 199 долари со …

Повеќе »

Скопскиот регион со најголемо учество во бруто-домашниот производ и вкупните бруто-инвестиции

Според податоците на Државниот завод за статистика, најголемо учество во бруто-домашниот производ на Република Македонија во 2012 година има Скопскиот регион со 42,8%, додека, пак, најмало учество има Североисточниот регион со 5,5%. Поголем бруто-домашен производ по жител, во споредба со просекот на Република Македонија, имаат Скопскиот регион со индекс 144,8, …

Повеќе »

Eкономската состојба на деловните субјекти понеповолна од лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, раководителите ја оценуваат економската состојба на деловните субјекти во октомври 2014 година како непроменета во однос на претходниот месец, а понеповолна во однос на октомври 2013. Оценката за обезбеденоста на производството со порачки е поповолна во однос на претходниот месец. Oценката за обемот …

Повеќе »

Виетнам отвора Катастар пазар за странци

Властите во Виетнам прифатиле нов закон кој го отвора катастарскиот пазар на земјата за повеќе странци. Странците со валидни визи и странски компании и меѓународни организации кои вршат дејност во Виетнам, ќе имаат право да купуваат куќи и станови во земјата, пренесува Bloomberg. Пред усвојувањето на новиот закон единствените странци …

Повеќе »

Работи кои може не ги знаете за македонскиот мултимилијардер Мајк Илич

Мајк Илич (роден како Михаил Илиевски) е македонски мултимилјардер кој живее и работи во САД. Роден е на 20.07.1929 година во градот Детроит. Бизнисот го започнува продавајќи пица за конечно да изгради негова продавница преку франшиза од Литл Цезарс Пица, кои се познати низ САД и Канада. Тој потоа се …

Повеќе »

ОЕСР: Светот е далеку од стабилно обновување

Глобалната економија се движи со “бавна брзина”. Ова е главниот заклучок од последната економска прогноза на Организацијата за економска соработка и развој / ОЕСР /. Светот е далеку од „здрава” наплата по кризата. Има зголемен ризик од стагнација во еврозоната, а тоа може да покаже силен ефект во целиот свет, …

Повеќе »