ФИНАНСИИ

Утре истекува рокот за годишна даночна пријава

Рокот за поднесување на Годишна даночна пријава истекува на на 15-ти март, потсетуваат од Управата за јавни приходи. Граѓаните можат да ги посетат шалтерите секој работен ден од 8:30 до 18 часот. Во канцелариите на Управата за јавни приходи и во даночните одделенија низ другите градови, досега, поднеле Годишна даночна …

Повеќе »

Забрзано паѓаат цените на становите во Скопје

Во четвртиот квартал од годината продолжи намалувањето на цените на становите, при што е забележано мало забрзување, соопшти Народната банка во најновиот квартален извештај. „Така, индексот на цените на годишна основа е понизок за 0,9% (намалување од 0,2% во претходниот квартал). Ваквото поместување е во согласност со надолното приспособување на …

Повеќе »

Потпишување на грант договори помеѓу Владата на Јапонија и шест македонски институции

Амбасадата на Јапонија во Скопје на 13 март 2017 година ќе потпише шест грант договори со македонски институции кои ќе обезбедат вкупно 368.626 евра помош за проекти во Македонија. Проектите се финансирани од програмата „Грант помош за поддршка на мали проекти” (Grant Assistance for Grassroots Human Security Projects – GGP) …

Повеќе »

Запазете го рокот уште неколку дена: Доколку ова не го направите УЈП ќе ве казни

Управата за јавни приходи потсетува дека истекува рокот за поднесување на Годишна даночна пријава. Граѓаните имаат уште една недела да посетат еден од шалтерите во даночните канцеларии на УЈП и да ја завршат оваа обврска. Шалтерите работат секој работен ден од 08.30 до 18 часот и сабота од 08.30 до …

Повеќе »

УЈП распродава: Телевизори за 50 евра, возила од 1.500 евра, компјутери …

Управата за јавни приходи на 14 март ќе одржи аукција на предмети запленети од даночни обврзници. На продажба се нудат автомобили со почетни цени од 1.500 евра нагоре, телевизори со почетни цени од 50 евра нагоре, машини за шиење, товарни моторни возила, комјутери, бироа, маси и столици, разлилни алати, па …

Повеќе »

Изабел дош Сантош е најбогатата жена во Африка

Изабел дош Сантош, најголемата ќерка на претседателот на Ангола Хозе Едуардо до Сантош, е првата жена милијардер во Африка, според истражувањето на финансиското списание Forbes. Во последниве години Изабел дош Сантош добила акции во неколку португалски компании, вклучувајќи акции на банка и на кабелска телевизија.

Повеќе »

Рекорден нето приход од 329 милиони евра за групацијата Хеленик Петролеум

Групацијата Хеленик Петролеум ги објави своите резултати за фискалната 2016 година (FY1), во согласност со Меѓународните стандарди за финансиско известување (IFRS). Во 2016 година, Групацијата постигна значително повисока профитабилност, втора година по ред, по загубите во 2013 и 2014 година, и покрај падот на референтните рафинериски маржи од 25% и …

Повеќе »

Ова се новите цени на нафтените деривати во Македонија

Нафтените деривати се зголемуваат во просек за 2,58%. Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 2,25%. Малопродажните цени на ЕУРОСУПЕР БС-95 и на ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 0,50 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 20.02.2017 година и …

Повеќе »

Канада ги отстранува визите за бугарските граѓани

Од 1 декември отпаѓаат сите ограничувања за бугарските граѓани кои патуваат во Канада. Ова стана јасно откако Отава најави официјално укинување на визите за бугарските и романските граѓани. Уште од 1 мај во земјата ќе можат да влегуваат без визи бугарските граѓани, кои во последните 10 години имале канадска виза, …

Повеќе »