ФИНАНСИИ

Големи инвестициски планови – дали ќе се остварат?

Уште една амбициозна “инвестициска” година се најавува со Буџетот за 2017. Според новите проекции, догодина нивото на капиталните, односно државните инвестиции е проектирано на 432 милиони евра, и е едно од највисоките досега. Во исто време, во буџетската 2017 година се предвидува и раст на Бруто-инвестциите, пишува неделната економоска анализа …

Повеќе »

Советот на НБРМ денес ја одржа својата единаесетта седница

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата единаесетта седница на која беше разгледан и усвоен Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во Република Македонија во вториот квартал од 2016 година, при што беше утврдено дека случувањата во тој период уште еднаш ја потврдија стабилноста и издржливоста …

Повеќе »

НБРМ излезе со соопштение за ризиците поврзани со Onecoin и останатите „дигитални“ (крипто) валути

По добиени информации за постоење на дигитална (крипто) валута ONECOIN во која инвестираат и граѓаните на Република Македонија, Народната банка изврши анализа на оваа дигитална валута, како и начинот на кој се вршени трансакциите за нејзиното купување. Со ова соопштение, Народната банка сака да укаже на постојната законска регулатива поврзана …

Повеќе »

Акциите на Deutsche Bank поевтинија до историско дно

Денес е историски ден за најголемата германска банка, но за нејзинa жал – во најлоша смисла. Акциите на Deutsche Bank поевтинија до рекордно ниско ниво поради стравувањата на инвеститорите дека капиталните бафери на банката ќе се намалат значително, вклучувајќи ги и неправилностите во трговијата со хипотекарни хартии од вредност во САД. …

Повеќе »

Поддршка за второ, од вкупно шест семејства – жртви на минатомесечните поплави во Скопје

Фондацијата “Child & Famiy” под раководство на Lyoness, успешно го реализираше вториот дел од големата хуманитарна акција за помош на точно шест скопски семејства – чии домови беа уништени од разорните поплави во периодот од изминатиот месец. Второто семејство кое својата долго очекувана помош во вид на апарати за домаќинство …

Повеќе »

Кои ќе бидат новите цени на горивата во Македонија

Регулаторната комисија за енергетика одлучи новата цена на Еуросуперот БС-98 да биде 63,50 денари за литар, додека на Екстра лесното масло за домаќинство 36,50 денари за литар. Цената на Еуросупер БС-95 и понатаму останува 62 денари за литар, а на Еуродизелот 48 денари за литар. Цената на мазутот М-1 НС …

Повеќе »

“Мекдоналдс” плаќа глоба на ЕУ за скриени даноци

Европската унија може да ги задолжи “Мекдоналдс” да платат казна од $ 500 милиони на властите во Луксембург за скриени даноци, пишува “Фајненшл тајмс”. Од 2009 година компанијата плаќала даноци со стапка 1,49%, а во исто време даночната стапка во Луксембург, каде се наоѓа седиштето на компанијата, билa 29,2%. Од …

Повеќе »

Со колку средства ќе располагате во вашите златни години?

Никогаш не е рано да започнете да размислувате ефикасно на оваа тема. Всушност, што побрзо се инволвирате во градењето планови за вашите пензиски денови, толку е поголема веројатноста да ги дочекате во мир и спокој.  Без разлика, дали сте во вашите триесети или четириесети години, бидете сигурни дека ова е …

Повеќе »

Се одржа редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

На 13 септември 2016 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. На Комитетот за оперативна монетарна политика …

Повеќе »