ФИНАНСИИ

Средба на премиерот Груевски со економските промотори

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, вчера навечер (понеделник, 17.12.2012 година) оствари редовна годишна работна средба со економските инвестициски промотори на Република Македонија кои се дел од Агенција за странски инвестиции и промоција на извозот-Инвест Македонија“ . На средбата присуствуваа и министрите Миле Јанакиески, Љупчо Димовски, Ваљон …

Повеќе »

Две странски компании заинтересирани за Тутунскиот комбинат во Прилеп

Две странски компании покажуваат интерес за влез во „Тутунски комбинат, Прилеп“, а се бара стратешки партнер и за фабриката „Еурокомпозит“, извести денеска премиерот Никола Груевски. – Има интерес од две меѓународни компании, од кои едната е позната мултинационална компанија и се разгледуваат различни модели – изјави Груевски како одговор на …

Повеќе »

Груевски најави инвестиција од 200 милиони евра и две илјади вработувања во Џумајлија

Премиерот Никола Груевски денеска најави инвестиција од најмалку 200 милиони евра во агрокомбинатот Џумајлија која ќе овозможи две илјади вработувања. Објавувајќи го завршувањето на огласот за избор на концесионер за Џумајлија, Груевски информира дека таму ќе инвестира фирма-ќерка на позната мултинационална компанија од далечна држава и посочи оти очекува самата …

Повеќе »

Велика Британија може наскоро да го загуби првокласниот кредитен рејтинг

Денот кога Велика Британија ќе го загуби првокласниот кредитен рејтинг, се чини се повеќе се приближува, иако приоритет на актуелната влада е тој да се одржи, пишува CNBC. Вчера меѓународната агенција за рејтинг Standard & Poor’s (S & P) ги намали изгледите за максималниот кредитен рејтинг на земјата до “негативен” …

Повеќе »

Ромпуј: Најтешката етапа од европската криза е надмината

Најтешката етапа од европската криза е надмината, но ни претстои уште многу работа, изјави денеска претседателот на ЕС, Херман ван Ромпуј во крајот на првиот ден од средбата на високо ниво. „Средбата на високо ниво потврди за патната карта за создавање европски банкарски сојуз“, изјави Ромпуј. Тој додаде дека се …

Повеќе »

Граѓаните на БиХ и на Албанија се најсиромашните во Европа

Според истражувањето на Агенцијата за статистика на Турција, Босна и Херцеговина и Албанија имаат најмала куповна моќ во Европа. Во истражувањето е земен бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерен според паритетот на куповната моќ. БДП по глава на жител во БИХ во 2011 година изнесува 30 отсто …

Повеќе »

Индекси на прометот во секторот трговија

Во трговијата на мало, во октомври 2012 година во споредба со октомври 2011 година, гледано по групи и класи, во групата Трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво, е забележан реален пораст од 1.9 отсто, а во групата Трговија на мало со храна, пијалоци и тутун е забележано реално …

Повеќе »

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ИНДУСТРИСКИ ПРОИЗВОДИ НА СТРАНСКИ ПАЗАРИ

Во октомври 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 3.5% на месечно ниво, а за 5.9% на годишно ниво, соопшти Државниот завод за статистика. Во октомври 2012, во споредба со септември 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се …

Повеќе »

Литванија го одложи за две години воведувањето на еврото

Претседателот на Литванија Далија Грибаускајте го одложи за две години воведувањето на еврото во земјата. Како водич датум за влез во еврозоната, таа ја посочи 2016 година, а премиерот на земјата Алгирдас Буткевичус посочи во вторникот дека транзицијата кон еврото ќе се случи во 2015 година. “Гледаме како идни членки …

Повеќе »