ФИНАНСИИ

Нови 20 милиони евра за изградба на системите за наводнување Лисиче и Јужновардарска долина трета фаза

За овој проект за втората фаза во тек е тендерската постапка за избор на најповолен изведувач, која што се очекува да биде завршена до крајот на овој месец, по што ќе започне изградбата на системот за наводнување од Удово до Страиште. На вчерашната седница Владата донесе одлука за пренамена на …

Повеќе »

Од денес повисоки цени за горивата

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 3,62%. Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се зголемуваат за 1,00 ден/лит, односно за 1,50 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 01.10.2018 година и со тоа, малопродажната цена …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е зголемен за 8.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во септември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8.2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2.1 %. Во септември 2018 година, во споредба со септември 2017 година, …

Повеќе »

Се зголемуваaт цените на нафтените деривати

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 3,62%. Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се зголемуваат за 1,00 ден/лит, односно за 1,50 ден/лит во однос на цените утврдени со Одлуката од 01.10.2018 година и со тоа, малопродажната цена …

Повеќе »

Тевдовски: Позначајните измени кај ребалансот на Буџетот ќе значат помош на општините да ги намалат долговите

Целта на Предлог Ребалансот на Буџетот за 2018 година е да се направат корекции на расходната страна за да се обезбеди финансиска поддршка за општините за отплата на дел од долговите. Ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски на денешната прес-конференција, по повод усвојувањето на Предлог Ребалансот од страна …

Повеќе »

Гувернерката Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии Тевдовски на Годишните средби на Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка

Делегација предводена од гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски учествува на редовните Годишни средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка во Индонезија. Предвидено е делегацијата да оствари средби со високи претставници од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и …

Повеќе »

Од денеска почнува аплицирање за добивање на субвенции за трета фаза произведено и предадено млеко

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известува млекопроизводителите дека е во тек поднесувањето на барањата за директни плаќања за произведено и предадено овчо, козјо и кравјо млеко во периодот  од мај до септември 2018 година, односно за трета фаза млеко.  Рокот за поднесување на барањата е …

Повеќе »

Овоштарите ќе добијат субвенција од 3 денари за предадено индустриско јаболко кај регистрирани откупувачи

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова интервентна субвенција за производителите на јаболка. Конкретно, производителите на јаболко кои ќе го предадат своето производство кај регистрирани откупувачи, ќе добијат субвенција од 3 денари за килограм предадени јаболка. Условот за добивање на оваа нова субвенција, е родот да е …

Повеќе »

Царовска: Го јакнеме кадарот во детска заштита – за неполна година обезбедени вкупно 1.025 вработувања во градинките

Министерството за труд и социјална политика последниот месец обезбеди 126 нови вработувања во градинките низ Македнија, од кои поголемиот дел се на неопределено време. Со ова последна согласност, од почетокот на годината до сега, МТСП преку Министерството за финасии, обезбеди средства општините да вработат вкупно 1.025 воспитувачки, негователки и друг …

Повеќе »