ФИНАНСИИ

Инвеститорите од Wall Street добија подарок од Facebook

Социјалната мрежа Facebook ги објави своите резултати за третиот квартал на 2014 година и од нив се гледа дека месечниот број на активни корисници веќе достигна 1,35 милијарди луѓе. Многу поголемиот дел од редовните претплатници на Facebook се и активни мобилни корисници на услугата. За последниот квартал 1,12 милијарди луѓе …

Повеќе »

Nintendo со изненадувачки добри профити

Јапонскиот производител на видео игри Nintendo, чии производи беа особено популарни во 90-тите, регистрираа изненадувачки профит. Во третиот квартал на годината (јули-септември) компанијата заработила 215 милиони јени, соопштува BBC. Само пред една година во истиот период забележаа загуба од 18 милијарди јени. Повеќето аналитичари очекуваа дека и во 2014 проблемите …

Повеќе »

Каде е Македонија на светската бизнис карта?

Да правиш бизнис во Македонија станува полесно. Или барем тоа го покажуваат податоците од рангирањето Doing Business 2015, изработенi од Светската банка. Во неа Македонија е на 30-то место од 189 анализирани економии. Иако оваа година методологијата е променета и секоја страна е со место, многу различно од минатогодишното, за …

Повеќе »

Deutsche Bank претрпе загуба од 92 милиони евра

Најголемата кредитна институција во Германија, Deutsche Bank објави нето загуба од 92 милиони евра за третиот квартал на годината. Негативните финансиски резултати дојдоа откако компанијата мораше да плати 894 евра трошоци за тужби, соопштува „ББЦ”. Заедно со ова запознаени тврдат дека финансискиот директор на банката, Стефан Краус може да биде заменет. …

Повеќе »

Ако влеземе во ЕУ, може да ни воведат „данок Google”

Гинтер Отингер, кој ќе ја преземе функцијата на комесар за дигиталната економија во новата Европска комисија, планира да ги реформира сегашните правила за заштита на интелектуалната сопственост во ЕУ, во текот на следната година. Една од предвидените мерки е воведувањето на т.н. „Данок Google”, кој во моментот се применува само …

Повеќе »

Во Шведска ја намалија основната камата до 0%

Централната банка на Шведска ја симна основната каматна стапка на нула. На овој начин таа сака да справи со основниот проблем во северната држава – инфлацијата. Ова е рекордно ниска камата. Намалувањето започна кон крајот на 2011 година, кога показателот беше во износ од 2 отсто. Мерката ќе се задржи …

Повеќе »

Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во август 2014 година, во однос на август 2013 година, изнесува 100.5. Ваквото зголемување се должи, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Стручни, научни и технички дејности (8.9%), …

Повеќе »

НБГ постигна 2 милијарди евра вишок на капитал

 Според динамичниот стрес тест на билансот  Без да се земе предвид значителениот износ на дополнителниот капитал кој произлегува од новиот закон за даночен кредит Поради тоа, не е потребно обезбедување на дополнителен капитал

Повеќе »

Србите први, а ние втори економски оптимисти на Балканот

40 отсто од српските граѓани очекуваат економската ситуација да се подобри, додека во Хрватска слични надежи имаат едвај 11% од граѓаните, во Црна Гора 26%, а кај нас во Македонија 37%. Истражувањето покажува дека 33 отсто од српските граѓани очекуваат нивната финансиска состојба да се подобри, пишува весникот „Политика”.

Повеќе »