ФИНАНСИИ

FedEx со подобра од очекуваната добивка

Најголемата компанија во светот за експресни курирски услуги FedEx пријави поголема од очекуваната добивка за периодот од почетокот на јуни до крајот на август, пренесува “Ројтерс”. Компанијата објави добивка во износ од 489 милиони долари, или 1,53 долари по акција за период од три месеци, завршувајќи на 31ви август 2013 …

Повеќе »

Инфлацијата во еврозоната се забавува до 1,3%

Инфлацијата во еврозоната се забавила до 1,3% во август во ЕУ, во споредба со 1,6% претходниот месец, според податоците на Еуростат. Забавување забележа и инфлацијата во ЕУ до 1,5% наспроти 1,7% во јули. Една година порано инфлацијата во ЕУ била 2.7%.

Повеќе »

Трошоците за работна сила во Европа се зголемуваат

Трошоците за труд во вториот квартал на годината се зголемиле за 0,9 % во однос на првиот квартал и во еврозоната и во ЕУ. За споредба, во првиот квартал растот за Еврозоната е 1,7 %, а за ЕУ 2 %, покажуваат податоците на Евростат. Двете главни компоненти кои го сочинуваат …

Повеќе »

Шпанскиот државен долг достигна рекордни нивоа

Според податоците на шпанската централна банка, државниот долг на земјата изнесувал 942.8 милијарди евра во јуни. Тоа се 92.2% од производството на националната економија, пренесува Би Би Си. На годишна основа долгот одбележува 15% раст и е доста над планираните владини 91.4%, и покрај сериозните намалувања на државните трошоци.

Повеќе »

Стопанска банка АД – Скопје со подобрени услови за станбен кредит

Гарантирана каматна стапка за првите пет години и 0 денари за административни и трошоци за проценка Нештата се менуваат со времето, но со станбениот кредит од Стопанска банка АД – Скопје каматната стапка останува гарантирана цели 5 години. Дополнително, оваа понуда на Стопанска банка е без административни и трошоци за …

Повеќе »

Молбите за помош при невработеност во САД паднаa под 300 000

Бројот на барањата за помош при невработеност во САД опадна драстично минатата недела, но поголем дел од намалувањето изгледа се должи на технички проблеми при обработката на барањата, информира Reuters. Молбите за помош при невработеност се намалија за 31 000 до 292 000, според податоците на Министерството за труд на …

Повеќе »

Најбогатите Кинези

Сопственикот на гигантот Wanda е најбогатиот Кинез со богатство од 14 милијарди долари, се наведува во најновата класификација на американското списание Forbes, пренесе AFP. Претседателот на Wanda – приватен конгломерат, кој неодамна го откупи американскиот синџир од AMC и британскиот производител на јахти, Ван Цјанлин ја предводи листата со богатите …

Повеќе »

Естонија влезе во рецесија

Естонија е влезена во рецесија, откако забележа намалување од 0,2 % во вториот квартал на тековната година по економскиот пад од 1% во првиот квартал, пренесе ЕПБ. “Негативниот тренд е увезен од нашите главни партнери. Финска е во рецесија, Шведска е во тешка ситуација, а Русија е во стагнација. Ова …

Повеќе »

Рударските компании во светот трошат 244 милијарди долари за проширување на бизнисот

Најголемите рударски компании во светот планираат да потрошат 244 милијарди долари за проширување на бизнисот во периодот 2013-2015 година. Оваа сума е за 2,4 % помалку во споредба со индивидуалните во претходниот тригодишен период. Компаниите многу бавно ги намалуваат своите капитални трошоци, и покрај повиците на голем број експерти, вклучително …

Повеќе »