ФИНАНСИИ

Светските централни банки купиле најмногу злато од 1964 година

Централните банки најмногу злато купиле од половина век наваму во минатата година, според податоците на World Gold Council. Финансиските институции купиле 534.6 метрички тони благороден метал, што е најмногу од 1964 година, предводени од купувањата на земји како Русија, Бразил и Ирак. Нето купувањето на централните банки во светот придонело …

Повеќе »

Финансиските предизвици пред следниот папа

Во Институтот за верски активности, како што е официјалното име на ватиканската банка, се отворени околу 33 400 сметки. Тој опслужува околу 500 жители на градот и илјадници добротворни католички организации, верски ордени и епархии во целиот свет. Кој и да биде избран за нов папа по повлекувањето на Бенедикт …

Повеќе »

Barclays ги прекинува консултациите со цел избегнување на даноци

Barclays ќе затвори контроверзна дел од својот бизнис, која му помага на клиентите да избяват даноци, открива воздухопловните сили. Во својот апогей овој бизнис носеше на банката поголемиот дел од приходите од нејзиното инвестиционо банкарство. Се очекува за брзо британската банка да ги објави заедно со годишни резултати, предметните отпуштања, …

Повеќе »

Харухико Курода: Јапонија може да се справи со дефлација за две години

Познатиот критичар на политиката на Јапонската централна банка (JЦБ) Харухико Курода, кој најверојатно ќе биде избран за претседател на институцијата следниот месец, коментира дека би поддржал двегодишна агресивна програма со која ќе постигне определена инфлациска цел од владата од 2%, соопштува Ројтерс. Курода, кој во моментов е претседател на Азиската …

Повеќе »

Пензиите на грчките пратеници се намалени за над 60% од 2010 година досега

Пензиите на грчките пратеници се намалени за над 60% од 2010 година досега, како што се намалени и сите други пензии во државната администрација, согласно мерките за штедење, соопшти весникот “Нафтемборики”. Тоа значи дека ако во декември 2009 година пратеник во Грција добивал 3 660 евра, во февруари оваа година …

Повеќе »

Грција очекува помал буџетски дефицит во 2013 година

Грција очекува помал буџетски дефицит во 2013 година од првично планираниот, соопшти електронското издание на весникот “Катимерини”. Новата прогноза се базира на ажуриран фискален план за 2013-2016 година, објавен вчера, кој ги зема предвид мерките за олеснување на долгот, договорени во декември со меѓународните кредитори.

Повеќе »

Канада ќе ги запира центите

Канада реши да ги намали своите трошоци, со што ќе ги запре од оптек најмалите монети – канадскиот цент, објави “Фокс њуз”. Причина за тоа е фактот дека трошоците за негово производство ја надминуваат неговата вредност. САД се борат со истиот проблем во последните децении, но таква одлука сеуште не …

Повеќе »

Исламско банкарство

Во последните неколку години, бевме сведоци дека светскиот банкарски систем доживеа големи потреси. Светската економска криза која што започна уште во 2008, како и нејзините последици, затворија голем број на некогаш големи банкарски системи. Но од друга страна исламските банки направија голем раст – нивната банкарска актива порасна и според …

Повеќе »

Зимбабве остана со 217 долари

“Откако минатата недела ги плативме платите на државните службеници, во државната каса останаа само 217 долари”, изјавил Битие пред новинарите во главниот град Хараре, велејќи дека некои од нив имаат повеќе пари во банкарските сметки на државата. “Државните финансии се парализирани во моментот. Не успеваме да ги исполниме своите цели.” …

Повеќе »