ФИНАНСИИ

Германија подготвува ограничувања за транспортот

Од 1 јануари 2015 година, Германија воведе минимална плата на час за вработените на сите странски компании кои работат на нејзина територија. Ова беше објавено од транспортната индустрија пред “Капитал Daily”. Мерката ќе влијае во најголема мера на превозниците, како и на компаниите кои се занимаваат со дистрибуција. Тоа значи …

Повеќе »

Дали економското чудо во Германија се приближува кон крајот?

Германија е на работ на рецесија, која може да доведе до нова ера на слаб економски раст. Во текот на овие 5 години силата на германската економија не престана да изненадува. Таа се опорави побрзо по банкарската криза во 2007 година. Сега сепак растот речиси престана. Водечките економски институти во …

Повеќе »

Македонијатурист во 2015 година предвидува 10% повисока добивка од лани

Од “Македонијатурист” АД – Скопје проектирани се приходи и расхори од основната дејност на друштвото и истиот е базиран на: – фактичката состојба на остварувањата во претходните три деловни години 2012,2013 и 2014 година, – остварувањето на приходите за деловната 2015 година е планирано со 5 (пет) подружници, односно без подружницата …

Повеќе »

Европа АД и АВТ Консалтинг стекнаа поголеми удели во Фершпед

На ден 25.12.2014 година преку трговска трансакција на Македонска берза АД Скопје, Европа АД Скопје се стекна со 422 обични акции издадени од Фершпед АД Скопје, со што вкупно поседува 1.016 обични акции или 5,61 % од основната главнина на друштвото. На ден 29.12.2014 година преку трговска трансакција на Македонска …

Повеќе »

Алкалоид: Во 2015 година предвидуваме раст во инвестиции, продажба и профит

Бизнис планот за 2015 година е базиран на:  Реалните очекувања, проекции и можности на тековните и новите пазари и производи;  Политиките за управување со ризик;  Зголемувањето на ефикасноста на сопствените ресурси.

Повеќе »

Јункер: 2015-та ќе биде тешка година за Европа

2015 година ќе биде тешка за Европа, особено во сферата на економијата. Ова го изјави претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер во интервју за Deutsche Welle. Според Јункер, Европа треба да се фокусира главно на реализацијата на инвестиционите програми и нивната вредност од 315 милијарди евра, како и на создавање …

Повеќе »

Украина: голема финансиска криза

Економијата на земјата се намалила за 7,5%, а инфлацијата е 21% од почетокот на 2014 година. Валерија Гонтарева, гувернер на украинската централна банка, рече дека земјата е погодена од “голема финансиска криза”. Во поддршка на ова свое тврдење таа изнесе податоци за БДП-то, кое е намалено со 7,5% од почетокот …

Повеќе »

Колку изнесува просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во РМ

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, изнесува 102.0. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Рударство и вадење на камен (9.6%), Градежништво (6.6%) …

Повеќе »

Индекси на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во ноември 2014 година, во однос на ноември 2013 година, изнесува 108.6. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во ноември 2014 година, во однос на ноември 2013 година, бележи опаѓање од 3.8.%, во секторот …

Повеќе »