ФИНАНСИИ

Милиардерските ќерки во Индија

Тие се млади, паметни и убави. И не на последно место – многу богати. Видете 5 од најпознатите ќерки на милијардери во Индија: Рошни Надар – Таа е ќерка на Шив Надар. Таа ја зазема функцијата CEO на HCL Group – технолошка компанија, вредна 5 милијарди долари. Има само 28 …

Повеќе »

Градат ли жените по успешни бизниси?

На што ви текнува, кога ќе ја слушнете фразата „успешен претприемач”? Најверојатно маж во строг костум. Ново истражување покажува дека оваа идеја не е сосема точна, пренесува сајтот LearnVest. Излегува дека во денешно време бизнис потфатите на дамите се поуспешни од оние на посилниот пол. Во истражувањето учествувале 2.500 претприемачи, …

Повеќе »

Запознајте се со Андреј Костин – најскапиот топ менаџер во Русија

58-годишниот шеф на втората по големина руска банка со $ 3,15 милијарди добивка во 2013 година е со диплома од водечкиот руски Московски државен универзитет „М.В. Ломоносов” (МГУ). Тој држи 0,00183% во ВТБ во вредност од $ 227 000. Уште во 1995 – 1996 година станува првиот заменик-претседател на Управниот …

Повеќе »

Колкав е буџетот за рекламирање во 2015

Во 2015 ќе се трошат речиси 600 милијарди долари за рекламирање, што е раст од 6% на годишна основа, кажува прогнозата на eMarketer. Петте најголеми рекламни пазари и кај дигиталното и кај мобилното рекламирање се САД, Кина, Јапонија, Германија и Велика Британија. Главен мотор на растот во светот е мобилното …

Повеќе »

Литар бензин во САД се продава за околу „32 денари“

Малопродажните цени на бензинот во САД продолжуваат да се намалуваат. Во последните две недели тие се паднати за околу 25 центи. Сега во просек еден галон се продава по 2,47 долари за (околу 65 центи за 1 литар), гориво со низок октански број. Така цената на бензинот во САД падна на …

Повеќе »

Авионската индустрија ќе заработи 18 милијарди долари профит до крајот на 2014

Од Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт / IATA / предвидуваат дека нето добивката на индустријата на глобално ниво до крајот на 2014 ќе достигне 18 милијарди долари. Ова е значителен пораст во однос на минатогодишните 10,6 милијарди, како за споредба во 2012 добивката изнесува 3,1 милијарди долари. Глобалните приходи од …

Повеќе »

Групацијата Триглав насочена кон финансиска стабилност и консолидација

Со развој на работењето во 2015 година групацијата ја зајакнува својата позиција во Југоисточна Европа Групацијата Триглав и во 2015 година доследно ќе ја спроведува дефинираната стратегија, фокусирајќи се на постигнување на солидна финансиска стабилност и безбедност во работењето. Во претстојната година групацијата планира 880 милиони евра консолидирана бруто полисирана …

Повеќе »

Додека голем дел од светските берзи тонат, азиските го достигнуваат својот својот врв!

Азиските индекси се зголемија, насочувајќи се кон своето најголемо тридневно зголемување во последните два месеци, како последица на постојаното поскапување на суровините и нафтата на меѓународните пазари. Доларот регистрираше највисоко ниво во последните две години. Индексот MSCI Asia Pacific Index се зголеми со 0.7%, со што растот од 18-ти декември …

Повеќе »

Управата за јавни приходи го менува прагот за регистриција на ДДВ

Доколку во текот на 2014 година сте оствариле промет над 1 милион денари, должни сте до 15 јануари 2015 година да поднесете Пријава за регистрација за данокот на додадена вредност (образец “ДДВ- 01“). Ако во текот на месец Декември 2014 година остварите промет над 1.000.000 денари, можете веднаш, пред крајниот …

Повеќе »